april 19, 2023

Stavke v Cinkarni Celje ne bo!

Uprava družbe in sindikata dosegla dogovor glede povišanja osnovnih plač

Današnja pogajanja med vodstvom družbe Cinkarna Celje in sindikatoma so obrodila sadove. Strani sta dosegli dogovor glede ključne zahteve, povišanja osnovne plače, zato za jutri napovedane stavke ne bo.

Stavke v CInkarni, ki bi bila prva, jutri ne bo. (Foto: Radio Štajerski val)

Spomnimo, v Cinkarni Celje je bil v včeraj zbor delavcev, o čemer smo že poročali in si lahko preberete TUKAJ. Na zboru so delavci vodstvu podjetja predstavili svoje zahteve. Med drugim so zahtevali višja nadomestila za prehrano in prevoz na delo, odpravo plačnih nesorazmerij, dvig dodatkov za štiriizmensko delo in praznične dni ter sprejem pravilnika o napredovanju, pri čemer je uprava družbe delavcem predstavila svoje predloge na zahteve. Večino sta sindikata, Svobodni sindikat KNG Cinkarna Celje in Neodvisni sindikat podjetja Cinkarna Celje, ter vodstvo družbe uskladila že včeraj, odprto pa je ostalo vprašanje povišanja osnovne plače. Tudi glede te glavne stavkovne zahteve so danes dosegli dogovor – osnovna plača naj bi se izenačila z minimalno ali pa bo še višja. Predsednik uprave Cinkarne Celje Aleš Skok je dejal: 

Iz Cinkarne Celje so med tem še sporočili: »Po večkratnih zahtevnih pogajanjih je uprava Cinkarne Celje danes sindikatom predstavila izboljšano ponudbo za izpolnitev stavkovnih zahtev, ki je še sprejemljiva za upravo, upoštevajoč ciklično naravo dejavnosti podjetja in zaostrene gospodarske razmere, hkrati pa izpolni pričakovanja zaposlenih. Sindikati so ponudbo sprejeli in z upravo sklenili dogovor, zaradi česar sta sindikata preklicala opozorilno celodnevno stavko, ki je bila predvidena za 20. april.«

Vodja podjetniškega sindikata Cinkarne Franc Grabler, je po pogajanjih dejal, da so z izkupičkom zadovoljni:

In ker je bil dogovor glede glavne stavkovne zahteve danes dosežen, so za jutri napovedano celodnevno stavko preklicali. Grabler: 

(NS)