junij 16, 2023

Terme Tuhelj ob 20-letnici v nov naložbeni cikel

Terme Tuhelj, v lasti Term Olimia, so v 20 letih postale osrednji akter na področju kontinentalnega turizma na Hrvaškem. Skupina, ki beleži stalo rast, začenja nov, okoli 30 milijonov evrov vreden naložbeni cikel. V načrtu so širitev, rekonstrukcija in posodobitev notranjih bazenov Vodnega planeta, nadaljnja digitalizacija poslovanja, lastna sončna elektrarna in kotlovnica na lesno biomaso ter nov adrenalinski tobogan.

Terme Tuhelj že 20 let ustvarjajo eno najuspešnejših turističnih zgodb na celinski Hrvaški. (Foto: Radio Štajerski val)

Vlagajo v infrastrukturo, storitve in zaposlene
Letos mineva 20 let odkar so Terme Tuhelj v slovenski lasti. Terme Olimia so od leta 2003, ko so kupile nepremičnine od nekdanjega lastnika TRC Mihalović, sistematično vlagale v razvoj hrvaške družbe in predstavljajo ena največjih slovenskih naložb v hrvaški turizem. Direktor skupine Florijan Vasle je na včerajšnji predstavitvi za novinarje dejal, da so v zadnjih dvajsetih letih v hrvaške terme vložili preko 30 milijonov evrov, in sicer za obnovo obstoječih in gradnjo novih vsebin, oblikovanje nove ponudbe in izobraževanje zaposlenih. O začetkih ene najuspešnejših turističnih zgodb na celinski Hrvaški Vasle pravi:

Po besedah Vasleta so Terme Tuhelj pod slovenskim vodstvom postale pomemben igralec na hrvaškem tržišču, igrajo zelo pomembno vlogo v kontinentalnem turizmu Hrvaške, vse bolj konkurenčni pa so tudi morskemu turizmu, predvsem na področju kongresnega turizma. 
Direktor skupine Term Olimia Florijan Vasle in direktor Term Tuhelj Vasja Čretnik ob predstavitvi dosedanjih rezultatov in srednjeročnih načrtov v Termah Tuhelj. (Foto: Radio Štajerski val)

"Vsa ta leta smo prisluhnili potrebam trga in naših gostov ter vlagali v infrastrukturo, v razvoj novih izdelkov in seveda v kadre. Ponosni smo, da nam je uspelo zgraditi uspešno turistično zgodbo, ki je postala najpomembnejši dejavnik na področju turizma v Krapinsko-zagorski županiji, prav tako pa igra zelo pomembno vlogo v kontinentalnem turizmu Hrvaške," je povedal Vasja Čretnik, direktor Term Tuhelj, in dodal, da nenehno širijo svojo prepoznavnost na tujem trgu in vlagajo v digitalizacijo poslovanja, kar na koncu prispeva k dobrim poslovnim rezultatom.

Terme Tuhelj so odlična destinacija tudi za ljubitelje kampiranja. Kamp Vita je bil po letu 2019 prenovljen in postal edini 5* kamp na celini. Leta 2020 pa je kot podaljšek kampa Vita nastal Glamping Village Terme Tuhelj, sodoben kompleks mobilnih hišic z wellness in spa ponudbo s petimi zvezdicami. (Foto: Radio Štajerski val)

V načrtu za 30 milijonov investicij
V skupini Terme Olimia, ki vključuje Terme Tuhelj, zdaj že uresničujejo nov srednjeročni razvojni načrt za prihodnje obdobje. Ob naložbah v obnovljive vire energije in novim adrenalinskim toboganom, ki se že izvajajo, Vasle napoveduje rekonstrukcijo notranjih bazenov z restavracijo in garderobo, ki bo uresničena do leta 2025. V načrtu je tudi rušitev najstarejšega dela hotela in gradnja novega hotelskega objekta, o naložbenih načrtih razlaga Vasle.

Arhitekta Vreš in Mikelić, ki vizijo Term Tuhelj razvijata od leta 2012, ko sta prejela nagrado Viktorja Kovačića kot najboljšo arhitekturno rešitev za Hotel Well****, načrtujeta izgradnjo novega nastanitvenega objekta s 46 enotami v naslednjem investicijskem ciklu po letu 2025 na lokaciji sedanjega hostla Vila. Načrtovana je tudi nadgradnja Hotela Well s tremi prostostoječimi paviljoni, ki bodo med seboj povezani s toplo povezavo.

Z največjim kopališčem na Hrvaškem s skupno 5000 m2 vodne površine ter wellness centrom SPAeVITA so Terme Tuhelj prava oaza hedonizma v osrčju Zagorja. (Foto: Radio Štajerski val)

"Najpomembnejši dejavniki za dobre rezultate so jasna vizija razvoja in stalne naložbe v kakovost storitev ter iskanje napredka. Seveda ne smemo pozabiti na kompetentno in motivirano osebje, brez katerega ni uspešne turistične zgodbe, v katerega razvoj in zadovoljstvo bomo še naprej poskušali vlagati," je dejal Vasja Čretnik in dodal, da vrednost prihodnjih investicij znaša okoli 30 milijonov evrov. 

Direktor skupine Term Olimia Florijan Vasle in direktor Term Tuhelj Vasja Čretnik z ekipo ožjih sodelavcev.  (Foto: Radio Štajerski val)

Nočitve in prihodki navzgor
Terme Tuhelj sicer beležijo stalno rast števila prenočitev in prihodkov. Po navedbah Florijana Vasleta so v prvih petih mesecih letošnjega leta našteli nekaj čez 60 tisoč nočitev, kar je za 20% več kot predpandemičnem letu 2019. V prvih petih mesecih leta so ustvarili dobrih 5 milijonov evrov prihodkov, kar je 27 % povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. (SP)