oktober 10, 2023

Tiskarna Modex omogočila delo ljudem s posebnimi potrebami

Sebastjan Osovnik: Delo z invalidi nikakor ni težje kot z ostalimi

Podjetje Modex iz Mestinja, ki se ukvarja s tiskarstvom in oglaševanjem, je pod svojim okriljem ustanovilo invalidsko podjetje, v njem zaposlujejo ljudi s posebnimi potrebami. Do konca leta naj bi delo dobilo okoli deset ljudi.

Zaposleni s posebnimi potrebami v podjetju delajo ob podpori mentorja. (Foto: Štajerski val)

Podjetje Modex deluje od leta 1993, današnji glavni dejavnosti, tiskarstvo in oglaševanje, pa sta od leta 2012. Lastnik in direktor Sebastjan Osojnik o odločitvi, da postanejo še podjetje za zaposlovanje invalidov, pravi:

Zaposleni v invalidskem podjetju Modex se ukvarjajo z vezenjem na tekstil ter s popravljanjem in šivanjem oblačil. (Foto: Štajerski val)  

Trenutno zaposlujejo štiri invalide, načrtujejo, da jih bo do konca leta deset ali enajst. Ob tem Osojnik pravi, da jih je okolica dobro sprejela, a vseeno dodaja, da so med nami še vedno ljudje, ki se bojijo drugačnosti:


Ob odprtju invalidskega podjetja Modex so delo dobili štirje ljudje, do konca leta naj bi številka narasla na okoli deset. (Foto: Štajerski val) 

V podjetju Modex je na primer priložnost za delo dobil tudi 37-letnik, za katerega je to sploh prva služba v življenju, pri čemer Osojnik pravi:

Vsi zaposleni invalidi v podjetju delajo ob podpori mentorja, pri tem pa Osojnik še pravi: »Nikakor ni delati z invalidi težje kot z ostalimi. Morda potrebujejo le malo več pozornosti. Sicer pa so veliko bolj veseli in hvaležni za priložnost ter zelo radi pridejo v službo.«