november 30, 2023

V Cinkarni Celje upad prihodkov in dobička

V Cinkarni Celje so predstavili dosedanje rezultate poslovanja v letošnjem letu. Ti so slabši od lanskih, a pričakovani, pravijo v družbi. Ob nižjih prihodkih od prodaje je nižji tudi dobiček.

V Cinkarni Celje so novinarjem predstavili poslovne rezultate v prvih devetih mesecih letošnjega leta. (Foto: Štajerski val)

V prvih devetih mesecih so v Cinkarni Celje ustvarili 136 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 28 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Rezultati so, po besedah predsednika uprave Aleša Skoka, dosti slabši od lanskih, a razlaga:

Dodaja:

Na padec prihodkov od prodaje so, kot je pojasnil Skok, vplivale nižje prodajne količine in nižje povprečne prodajne cene pigmenta titanovega dioksida. Padec sicer beležijo tudi pri čistem dobičku, ta je padel za 82 odstotkov, na 7,2 milijona evrov. Ob koncu leta računajo, da bo čisti dobiček znašal 5 milijonov evrov, medtem ko je v prihodnjem letu načrtovan v višini 4 milijone evrov.
Delavski direktor Filip Koželnik (levo), predsednik uprave Cinkarne Celje Aleš Skok (na sredini) in predstavnica za odnose z javnostmi Špela Kumer. (Foto: Štajerski val)

Kljub slabšim razmeram na trgu povečali naložbe
V podjetju pričakujejo, da bo panoga prihodnje leto dosegla dno in se ponovno postopoma okrepila do leta 2028. Kljub slabšim razmeram na trgu so naložbe, glede na leto prej, povečali za 43 odstotkov. Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič:

V Cinkarni Celje so sicer tik pred zaključkom trajnostne strategije, ki vsebuje več zavez in ciljev, med drugim bo podjetje sledilo scenariju za 1,5 stopinje Celzija zmanjšati toplogredne pline do leta 2030.

Zaposleni in plače
V Cinkarni Celje je sicer trenutno 753 zaposlenih. Delavski direktor Filip Koželnik pravi, da se je njihovo število od začetka leta nekoliko znižalo predvsem na račun upokojitev. Povprečna starost zaposlenih v podjetju je 47 let. Kaj pa plače?

V začetku tega tedna so se lotili tudi novega projekta, prenovitve kompetenčnega modela:

Ob tem bodo nekoliko, v sodelovanju s socialnimi partnerji, kot pravi Koželnik, prenovili tudi sistem napredovanja in nagrajevanja. (NS)