marec 25, 2021

V negotovosti ostajajo tudi zdravilišča

Jesensko zaprtje se je prevesilo v zimsko in to spet v pomladno – nekatere dejavnosti so medtem vsaj v določenem obsegu lahko odprle vrata – a turizma ni med njimi. O izzivih v zdraviliščih, ki lahko opravljajo le zdravstveno dejavnost, in obetih za prihodnost, smo se pogovarjali z direktorjem Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztokom Altbauerjem.

Zdravilišča lahko opravljajo le zdravstveni del, turistov verjetno še nekaj časa ne bodo mogla sprejeti. (Foto: Štajerski val)

Turizem je v Sloveniji sredi oktobra zamrznil z ustavitvijo javnega življenja ob drugem valu epidemije. Kljub nedavnim sprostitvam v nekaterih panogah ali delih države, turistične kapacitete ostajajo zaprte. Turistov v njih ni bilo med jesenskimi, božičnimi in zimskimi počitnicami, tudi od velike noči si v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, kjer so tudi Terme Olimia, Thermana Laško, Terme Dobrna in Medical center Rogaška, odpiranja še ne obetajo. Številke v aprilu pa bodo narekovale prvomajske praznike in nadaljnje tedne v turizmu, pravi direktor skupnosti Iztok Altbauer.

Kljub zaprtju lahko sicer zdravilišča delujejo v določenem obsegu – gostijo lahko profesionalne športnike in opravljajo zdravstvene storitve. Tako lahko skrbijo za rehabilitacijo najbolj nujnih pacientov, ki so premeščeni iz bolnišnic, ki okrevajo po operativnih posegih ali so kronični bolniki in jim pripadajo obnovitvene rehabilitacije. Obseg je povezan z okrnjenim delovanjem bolnišnic in operacij, ki se izvajajo le za nujne primere, rednih programov pa bo odslej spet manj, pravi Altbauer.

Tako se zasedenost močno spreminja od zdravilišča do zdravilišča, od okrevanja po bolezni ali posegu, ki so se mu odločili dati največ pozornosti pri svojem delovanju, dodaja:

Sicer pa lahko praktično vsa zdravilišča sprejemajo paciente, dodaja Altbauer, le da nekatera izvajajo le ambulantno fizioterapijo brez možnosti namestitve.

Izpad je že zdaj velik, verjetno bo še večji
Točnih številk v skupnosti še nimajo, a izgube so velike. Altbauer ocenjuje, da je izpad kar od 40- do 50-odstoten, ponekod pa bo še večji. Številke pojasnjuje:

Če razmere odpiranja ne bodo dopustile denimo pred prvomajskimi prazniki, bo izpad pričakovano še večji. Je pa država turizmu z ukrepi priskočila na pomoč, dodaja. Te dni so se predstavniki turizma in države sestali na svetu za turizem, po Altbauerjevih besedah se obeta nov interventni zakon za turizem. Besedilo zanj se še pripravlja, so pa predstavniki turizma podali nekatere predloge, da bi lahko turistični delavci preživeli to zahtevno obdobje:

O turističnih bonih pa:

Pomoč bodo potrebovali tudi po odprtju, ne le v obliki bonov
Ne le v obliki turističnih bonov, tudi sicer bodo turistični delavci po odprtju, ki bo verjetno še vedno v nekoliko zmanjšanem obsegu, potrebovali pomoč. Za ponovni zagon turizma bodo potrebna velika sredstva, razmišlja Iztok Altbauer:

Ob tem poudarja, da turizem predstavlja dvanajst odstotkov prihodkov države ter je eden od stebrov slovenskega gospodarstva. Po njegovih izkušnjah se ministrstvo za gospodarstvo tega zaveda, tudi v teh razmerah ocenjuje, da Slovenska turistična organizacija deluje dobro. Altbauer pravi, da sta pomoč in podpora pristojnega ministrstva ustrezna, vseeno pa opozarja na posledice na trgu dela:

Zato upa, da bodo razmere čim prej dopustile čim večje sproščanje tudi v turizmu. (TMG)