september 4, 2022

Trgatev letos deset dni prej

Vinogradniki so zaradi vročega in sušnega poletja že začeli s prvimi trgatvami. Po ocenah specialistke za vinarstvo Tadeje Vodovnik Plevnik iz KGZ Maribor bo letošnja letina zaradi neugodnih vremenskih razmer količinsko skromnejša, vendar zaradi obilice sonca precej kakovostna. Pridelati bo mogoče vse sorte vina.

Strokovnjakinja Tadeja Plevnik Vodovnik ocenjuje da so vinogradniki glede trgatve v primerjavi z lani v prednosti v povprečju za okoli deset dni. (Foto: KGZ Maribor)

Druga najzgodnejša trgatev po letu 2000
Vinska trta je v fazi intenzivnega zorenja grozdja, vinogradniki pa v pričakovanju dobrega vinskega letnika. Tadeja Plevnik Vodovnik, univerzitetna doplomorana inženirka kmetijstva, specialistka za vinarstvo iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik pravi, da bodo štajerski in prekmurski vinogradniki v primerjavi z lani s trgatvijo v prednosti v povprečju za okoli deset dni.

 Strokovnjakinja Tadeja Vodovnik Plevnik tokrat o smernicah in posebnostih kletarjenja novega vinskega letnika 2022.

»Po prvih pokazateljih dozorelosti grozdja je sladkor pospešeno naraščal predvsem zaradi visokih dnevnih temperatur in daljšega sušnega obdobja. Tako je letnik 2022 v primerjavi z lanskim letnikom po vsebnosti sladkorja pri vseh sortah v povprečju v prednosti za 10 dni. Skupne kisline so pri letniku 2022 v primerjavi z letnikoma 2021 v povprečju nižje, medtem ko je pH vrednost višja. Masa jagod letnika 2022 je v primerjavi z letnikom 2021 nižja, kar je posledica suše, tako bodo slabši izpleni in s tem posledično zmanjšana količina pridelanega vina,« razlaga Tadeja Vodovnik Plevnik.
Več o smernicah in posebnostih kletarjenja novega vinskega letnika 2022 je Vodovnik Plevnik povedala v tokratni kmetijski oddaji s Snežano Prebil. (SP)

Datoteke

Strokovnjakinja Tadeja Vodovnik Plevnik o trgatvi