februar 27, 2022

Z inovativno vrvico za okolju prijaznejšo pridelavo hmelja

Slovenija je ena izmed vodilnih držav v pridelavi hmelja. V Evropi je na četrtem mestu, takoj za Nemčijo, Češko in Poljsko, v svetu se uvršča na šesto mesto. Hmeljarstvo je tudi najbolj izvozno usmerjena kmetijska panoga, ki v zadnjih letih prinaša številne izzive. Odgovor nanje so tudi inovativne rešitve. Ena takšnih je biorazgradljiva vrvica, ki služi kot opora rastlinam hmelja.

Hmeljarstvo je tudi najbolj izvozno usmerjena kmetijska panoga, ki v zadnjih letih prinaša številne izzive. Odgovor nanje so tudi inovativne rešitve. Ena takšnih je biorazgradljiva vrvica, ki služi kot opora rastlinam hmelja. (Foto: IHPS, Life BioTHOP)

Inovativna biorazgradljiva vrvica za uporabo v hmeljiščih, ki bo nadomestila klasično, plastično, so razvili v sklopu evropskega projekta Life BioTHOP, katerega koordinator je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, ki ima sedež v Žalcu. Projektni konzorcij sicer sestavlja sedem partnerjev iz petih evropskih držav, poleg Slovenije, sodelujejo še Portugalska, Španija, Nemčija in Češka. Inovativna biorazgradljiva vrvica ima v primerjavi s plastično, ki je trenutno v uporabi, številne prednosti. Med drugim se bo z njeno uporabo, ker bo mogoče hmeljevino predelati v kompost, zmanjšala količina agro-odpadkov, na drugi strani pa se bo povečal prihodek hmeljarjev. Zakaj in kakšne so še prednosti, ki jih prinaša inovacija, se je Nina Slak pogovarjala z vodjo projekta, raziskovalko na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije dr. Barbaro Čeh. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (NS)



Biorazgradljiva vrvica bo kot opora hmelju zamenjala klasično, plastično. (Foto: IHPS, Life BioTHOP)