oktober 17, 2023

Žalčan Anton Grobelnik je naj inovativni mladi kmet leta

Inovativni mladi kmet letošnjega leta je Anton Grobelnik iz Galicije pri Žalcu. Je mladi prevzemnik kmetije, vrh ponudbe na družinski kmetiji predstavlja zorjena govedina. V finalu izbora je bilo šest kandidatov.

Anton Grobelnik je mladi prevzemnik družinske kmetije v žalski Galiciji. Zelo je ponosen na prejeti naziv. (Foto: Mitja Tavčer)

Izbor naj inovativnega mladega kmeta ali kmetice organizira Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Kot pravijo, je cilj izbora že 14 let spodbujanje in podpiranje inovativnosti mladih v teh kmetijskih sektorjih ter spodbujanje prenosa znanja in promocije nagrajenca.

Zmagovalca so med šestimi kandidati izbrali strokovna komisija ter javnost s spletnim glasovanjem. Mateja Kopar, vodja projekta, je ob razglasitvi zmagovalca dejala: »Prav vsak od kandidatov je dokazal svojo srčno povezanost s kmetijstvom, naravo, svojo borbenost in razmišljanje izven okvirjev. Sama pa sem na ogledih na kmetijah opazila nekaj, na kar velikokrat pozabimo. Uspešne kmetije imajo v ozadju močno podporo, in to je podporo družine. Biti kmet ni samo poklic, je poslanstvo, in od človeka zahteva popolno predanost in pomoč ter razumevanje bližnjih.« To ima na svoji kmetiji tudi Anton Grobelnik, pomagata mu starša ter po koncu svoje službe tudi žena, upa, da bosta čez čas dolgo tradicijo kmetije ohranila tudi sinova.
Meso je paradni konj kmetije Grobelnik. (Foto: FB Kmetija Grobelnik)

Sicer pa na kmetiji Antona Grobelnika obdelujejo 34 hektarov kmetijskih zemljišč, v hlevu pa imajo povprečno med 70 in 90 glav živine, med njimi tudi govedo angus in wagyu. »Zavedajo se pomena kakovosti osnovne surovine, zato skrbno izbirajo pasme živali in posvečajo veliko pozornosti načinu reje in prehrane živali. Toni je diplomirani inženir živinoreje, za predelavo mesa pa si je pridobil NPK certifikat za predelovalca mesa na tradicionalni način. Redno se tudi udeležuje strokovnih delavnic s tega področja. Svojim osnovnim kmetijskim proizvodom dodajajo vrednost z razsekom, zorenjem mesa ter samo predelavo mesa v suhomesne izdelke. Vrh ponudbe kmetije Grobelnik je zorjena govedina,« so zapisali v predstavitvi inovativnega mladega kmeta leta 2023.
Na razglasitvi inovativnega mladega kmeta je bila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je med drugim dejala, da je kmetijstvo ključni akter napredka in blaginje družbe, ter poudarila, da mora biti dialog s kmeti vedno spoštljiv. (Foto: Rok Rakun/ppr.si)

Še več o kmetiji izveste v spodnjem videu, po prejemu laskavega naziva pa smo se z Antonom Grobelnikom pogovarjali tudi na Štajerskem valu. Katja Žolgar ga je poklicala: