januar 11, 2017

Halo, prostoferja prosim!

Po zaslugi srčnih prostoferjev lahko starejši in invalidni ljudje, ki nimajo lastnega prevoza, pokličejo na telefonsko številko 080 10 10 in si naročijo brezplačen prevoz po bližnjih opravkih. Gre za vseslovenski projekt Zlata mreža, ki bo kmalu zaživel tudi na Konjiškem.

Tale električni avto bo pogosto vozil po konjiških cestah. Občina Slovenske Konjice ga je kupila za brezplačne prevoze starejših občanov po nujnih opravkih v lokalni skupnosti. Zdaj vabi k sodelovanju prostovoljne šoferje. Bi postali prostofer?

Zlata mreža humanih in častnih voznikov
Starajoča družba smo in tako pred novimi izzivi. Veliko starejših, bolnih in onemoglih nima avtomobila. Zaradi bolezni ali bivanja izven mestnega središča ne morejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Tako se je pred tremi leti začela "plesti" Zlata mreža prostovoljnih voznikov - prostoferjev, ki s svojim avtomobilom v prostem času na svoje stroške prevažajo takšne posameznike po nujnih opravkih.  Več kot 100 prostoferjev je že dejavnih na različnih koncih Slovenije. Naziv "naj prostofer" leta 2015 je prejel Maribočan Boris Prejac, ki pravi, da njegovo srce bije za pomoč starejšim in invalidnim. "Nismo zgolj vozniki, temveč neke vrste asistenti, ki pomagamo pri nakupih, dostavi na dom, pri spremstvu k zdravniku, na banko, sodišče.. Smo tudi dobrodošla družba, saj veliko starejših pesti osamljenost." Leta 2015 je na lastne stroške opravil več kot 6100 prostovoljnih kilometrov. In še zdaleč ni edini.

Prostoferfji kmalu tudi v konjiški občini
Po besedah Eve Jelnikar Mrak želijo Zlato mrežo prostoferjev nadgraditi:"K sodelovanju vabimo občine. Veseli nas, da se je tudi občina Slovenske Konjice odzvala in podpisala pogodbo o sodelovanju. Kupila je električno vozilo, ki ga bodo koristili prostoferji, mi pa bomo organizirali mrežo lokalnih prostovoljnih voznikov in jih izobrazili. Potem pa preko našega klicnega centra, brezplačne telefonske številki 080 10 10, prostoferje povezovali s tistimi, ki prevoze potrebujejo," pojasnjuje Jelnikar Mrakovova. O tem, kako postati prostofer pa v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KAKO POSTATI PROSTOFER