maj 20, 2020

Dan čebel: letno pojemo dober kilogram medu

20. maj, rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše, je svetovni dan čebel. Na pobudo Slovenije ga je mednarodna javnost prvič obeležila leta 2017. Čebele in drugi opraševalci so ključni za kmetijstvo in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Spodaj najdete nekaj zanimivosti o čebelah, čebelarjih, medu in panjskih končnicah.

Število čebelarjev in panjev v Sloveniji narašča. (Foto: Štajerski val)

Vse več panjev
Statistični urad ugotavlja, da število panjev v Sloveniji narašča. Med leti 2011 in 2013 jih je bilo 143.000, leta 2016 že 181.000, predlani pa 205.000. Prav tako je pri nas vse več čebelarjev. Leta 2018 se je s čebelarstvom ukvarjajo 11.350 čebelarjev. Čebelarstvo je sicer razširjeno tudi drugod po Evropski uniji. V njenih članicah je skupaj okoli 650.000 čebelarjev, ki skrbijo za kar 17,5 milijona panjev.

Pridelek, močno odvisen od vremena
Manj stabilna je številka, ki nam pove količino pridelanega medu. Čebelarjenje je namreč močno odvisno od vremena. Leta 2018 so slovenski čebelarji pridelali 1746 ton medu. Od tega 44 ton ekološko. Povprečna cena kilograma medu pa se po podatkih Sursa v zadnjih petih letih ni bistveno spremenila, lani je znašala 10 evrov. Slovenija je sicer kar 80-odstotno samooskrbna z medom. Prebivalec Slovenije pa za prehrano letno porabi 1,1 kilograma medu.

Največ medu na Japonsko, največ čebel v Libanon
Nekaj medu iz Slovenije tudi izvozimo. Največ, 201.200 kilogramov, smo ga lani izvozili na Japonsko. Sicer pa ga več kot tono izvozimo še v Italijo, Nemčijo, na Kosovo, v Španijo, Grčijo, Saudsko Arabijo, Švico, na Hrvaško in v Združene arabske emirate. Izvoz medu iz Slovenije se je v zadnjih 10 letih povečal kar za osemkrat.

Poteka pa tudi uvoz in izvoz čebel. Lani je Slovenija izvozila za približno 32.400 evrov čebel – največ v Libanon, na Japonsko in v Bangladeš. Uvozila jih je za skoraj 4900 evrov, z Nizozemske.

Čebele v priimkih in ulicah
Da je čebelarjenje v Sloveniji močno zakoreninjeno, pričajo tudi ti podatki Sursa. 61 Slovencev nosi priimek Čebela – največ jih živi v zasavski in osrednjeslovenski regiji. Prav tako je v Sloveniji šest Čebelarskih ulic, pa tudi Ulica čebelarja Močnika in Ulica Antona Janše.

Pri Pivovarni Laško je nov čebelnjak. (Foto: Štajerski val)

Panjske končnice namesto fotografij
Še en pomemben vidik čebelarske tradicije pa so tudi panjske končnice, ki so s svojimi podobami pripovedovale zgodbe ljudi na Slovenskem. O poslikavah na končnicah smo se pogovarjali z ilustratorko Anjo Kralj, ki se je pridružila pobudi za oživitev tradicije slikanja panjskih končnic Pivovarne Laško. Pogovoru z njo prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG, Surs)

Datoteke

Ilustratorka Anja Kralj o panjskih končnicah