januar 25, 2024

Dnevi komedije: smeh se bo razlegal po celem mestu

Na ogled bo 8 tekmovalnih predstav

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so to dopoldne predstavili program 32. festivala Dnevi komedije. Februarski večeri bodo na celjski oder pripeljali najboljšo komedijsko produkcijo slovenskih gledališč, letošnja novost pa je tudi bogat spremljevalni program, ki bo festival peljal tudi izven zidov SLG Celje.

Dneve komedije bo letos obogatil tudi spremljevalni program (Foto: Štajerski val)

Selektorica letošnjih Dnevov komedije Katja Novosel si je ogledala 19 predstav. V tekmovalni program festivala, ki bo potekal med 10. in 24. februarjem, jih je uvrstila osem:

Kot je pojasnila Novoselova, se v naboru predstav kristalizira problematizacija pozicij moči, kar je po njenem mnenju v sosledju z dogajanjem v trenutnem času. Kot ob tem poudarjajo v celjskem gledališču, je pomenljivost letošnjega festivala tudi ta, da večina predstav ni nastala na podlagi izvorno slovenskih dramskih besedil. 

Letošnji festival želi SLG Celje približati svojemu mestu. Posebno z novostjo - spremljevalnim programom, ki bo potekal po več lokacijah v knežjem mestu. Upravnik gledališča Miha Golob našteva:

S spremljevalnim programom želijo:

S tem si želijo raziskovati tudi različne žanre. Dnevi komedije bodo tako letos poseben sklop posvetili tudi nekoliko mlajši komedijski panogi v Sloveniji - stand up komediji. Pripravljajo tudi delavnico z Urošem Kuzmanom in Alešom Novakom, potekala bo v Celjskem mladinskem centru. Zvrstili se bosta še dve delavnici - izdelovanja mask in klovnska delavnica.

Žlahtno komedijsko pero že znano

Vstopnice za posamezne predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa bodo tudi letos na voljo po enotni ceni 20 evrov, delavnice in pogovorne vsebine bodo brezplačne. V celjskem gledališču bodo že jutri začeli tudi z vpisi različnih abonmajev.

32. festival Dnevi komedije se bo s podelitvijo žlahtnih komedijskih nagrad zaključil 25. februarja, že na današnji novinarski konferenci pa so predstavili zmagovalko tokratnega natečaja za Žlahtno komedijsko pero. To je postala Nina Majer Ivanetič z dramskim delom Komu gori. V komični podobi je v njej izrisala čakajoče pred rdečo semaforsko lučjo, pri čemer se odstrejo številna razmerja in pogledi na življenje. (ViP)

Nina Majer Ivanetič, Miha Golob in Kaja Novosel (Foto: Štajerski val)