april 29, 2023

Bodo e-knjige izpodrinile navadne?

Izposoja e-knjig je ena izmed novejših storitev, ki jih svojim članom ponujajo knjižnice - tudi v naših krajih. Bralcem nudijo številne prednosti, pa si jih ti izposojajo?

E-knjige je mogoče brati na računalniku, telefonu ali tablici. (Foto: Pixabay)

V zadnjih letih bralci vse pogosteje posegajo po knjigah v elektronski obliki, ki jih je mogoče prebirati na telefonih, računalnikih in tablicah. E-knjige si je mogoče kupiti, na voljo za izposojo pa so tudi v knjižnicah in sicer preko portala Biblos, v katerega so vključene vse slovenske knjižnice. Izbor in količina knjig, ki so na voljo, se sicer od knjižnice do knjižnice razlikuje.

V naših krajih ima največ zakupljenih naslovov Osrednja knjižnica Celje, ki e-knjige svojim članom ponuja že od leta 2014. Z Leo Očko z oddelka za informatiko, območnost in varstvo osebnih podatkov smo v tokratnih Minutah za kulturo spregovorili o tem, koliko izposoj e-knjig beležijo, kako si jih lahko izposodimo, zakaj ljudje še vedno večinoma posegajo po knjigah v fizični obliki in kaj so nekatere večje prednosti e-knjig. Te pa niso edina digitalna oddaljena storitev, ki jo ponuja Osrednja knjižnica Celje - beseda je tekla tudi o njihovi ponudbi zvočnih knjig. Z Leo Očko se je pogovarjala Klara Klobasa: