oktober 19, 2021

Film o Josipu Ipavcu je požel navdušenje

V letošnjem letu Josipa Ipavca, znamenitega šentjurskega skladatelja in avtorja prvega slovenskega baleta, Možiček, je RTV Slovenija posnela film »Josip Ipavec, slovenski Mozart.« Predpremierno so ga že predstavili v Šentjurju, na televizijskih ekranih pa si ga boste lahko ogledali 2. novembra.

Predpremiera filma je bila minuli teden v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Letos je vseslovensko leto Josipa Ipavca, v počastitev skladatelja in zdravnika, ki prihaja iz znamenite šentjurske rodbine Ipavec. Februarja je namreč minilo 100 let od njegove smrti. Že vse leto se vrstijo številni dogodki, posvečeni Josipu Ipavcu, eden od njih je glasbeno-dokumentarni film »Josip Ipavec, slovenski Mozart«.

V vlogi Josipa Ipavca nastopa Saša Tabakovič, film pa med drugim bogatijo igrani prizori in televizijske upodobitve Ipavčeve glasbe v izvedbi Marcosa Finka, Urške Arlič Gololičič in Marka Hribernika, Združenih moških pevskih zborov občine Šentjur ter učenk Glasbene šole Šentjur Nuše in Tjaše Štrajhar. »Ipavčevo glasbo izvajajo tudi številni drugi glasbeni umetniki in ansambli, in sicer Bernarda Fink, Kitarski orkester Glasbene šole Šentjur, Simfonični orkester RTV Slovenija, Ciril Škerjanec, Aci Bertoncelj, Anthony Spiri, učenec Glasbene šole Šentjur Timon Jelen in Uroš Eferl. Življenjsko in glasbeno pot Josipa Ipavca so v filmu orisali Igor Grdina, Konrad Rado Frece, Matej Romih, Pavel Mihelčič, Franci Plohl, Tomaž Faganel, Darja Koter, Vojko Vidmar in Lojze Arlič naštevajo ustvarjalci filma, nacionalna RTV. Film so predpremierno že uprizorili v domačem kraju skadateljev Ipavcev, Šentjurju. Kaj so nam po ogledu povedali obiskovalci?

Pred naš mikrofon smo ujeli tudi enega od igralcev, Konrada Rada Freceta, ki o izkušnji snemanja filma in o pomenu filma s tovrstno vsebino pravi:

Glasbeno-dokumentarni film »Josip Ipavec, slovenski Mozart« bo kmalu na ogled tudi za širšo javnost. V torek, 2. novembra, ob 21. uri ga bodo predvajali na prvem programu Televizije Slovenija. (AD, MO)

Galerija slik