avgust 13, 2023

Slikanje na prostem je lahko terapija za dušo

Slovenjebistriški likovniki ustvarjali na slikarski koloniji v Oplotnici

Poletni dnevi so ravno pravi čas tudi za ustvarjanje kje na prostem. Tako so se v začetku avgusta, še tik pred silovitimi neurji, v Malahorni pri Oplotnici zbrali člani Likovnega društva Paleta iz Slov. Bistrice in skupaj v senci dreves ter ob žuborenju potočka ustvarjalno preživeli nekaj sproščenih uric.

Društvo likovnikov Paleta iz Slov. Bistrice združuje 10 do 15 članov, ki se radi udeležujejo likovnih srečanj in kolonij. (foto Štajerski val)

Dvanajst udeležencev likovnega srečanja je v parku ob domu slikarja Vojka Kumra in njegove žene Štefke ustvarjalo skoraj ves dan, prijetno druženje pa so zaznamovali dobra volja, vonj po barvah, palete z nešteto barvnimi odtenki in vesele, pisane podobe na platnih. Slikanje na prostem je – pravzaprav v vseh letnih časih, ne le poleti – čudovita terapija za dušo, ki v hitrem življenjskem ritmu sprošča in razbremeni naše misli. Prav z namenom, da bi imela domišljija prosto pot in da bi vsak od udeležencev lahko ustvaril točno tisto, kar je tisti trenutek začutil, tokrat glavna tema slikarske kolonije ni bila določena. So pa zato nastale toliko bolj različne slike. Poletni čas je vsekakor navdihnil vse od pisanega cvetja, morskih in travnatih krajin, abstraktnih in imaginarnih prizorov, do čebelnjaka in strašila na polju. Mecenka srečanja je bila Nevenka Švener, ki so ji udeleženci ob koncu srečanja hvaležno podarili eno od nastalih slik, likovno kolonijo pa je gostil in organiziral slikar Vojko Kumer.

Predsednica Likovnega društva Paleta iz Slovenske Bistrice Zvonka Male je povedala, da društvo ravno letos obeležuje 10-letnico delovanja, ob čemer so že pripravili nekaj zanimivih dogodkov. Pod njihovim okriljem redno ustvarja 10 do 15 članov in članic, od tega se redno udeležuje tedenskih srečanj šest umetnikov. Ustvarjajo z različnimi materiali in tehnikami, se pa radi odzovejo na povabila na srečanja in kolonije po vsej Sloveniji in tudi tujini. Njihovi izdelki so pogosto razstavljeni na skupinskih razstavah in tudi slike, ki so nastale na tokratnem srečanju v Malahorni, bo mogoče videti. Skupaj z deli, ki bodo nastala na še kakšnem njihovem srečanju, si jih bomo spomladi lahko ogledali na razstavi v prostorih Graščine Oplotnica.

Predsednico društva Zvonko Male je ob koncu ustvarjalnega dne ujela ob mikrofon Štajerskega vala Andreja Kukovič. Prisluhnite pogovoru v priponki.