maj 16, 2020

Ljubiteljska kultura nas povezuje in združuje

Vstopili smo v sedmi Teden ljubiteljske kulture. Kultura, ki se ji posvečamo v prostem času, neprofesionalna, vpliva na naše dobro počutje, je oblika druženja in medgeneracijskega povezovanja. Ljubiteljsko se s takšno ali drugačno obliko kulture ukvarja kat 107.000 Slovencev.

Letošnji Teden ljubiteljske kulture je posvečen inštrumentalni glasbi, a spodbuja vse oblike ljubiteljskega ustvarjanja. (Foto: Pixabay)

Začel se je Teden ljubiteljske kulture, ki je letos posvečen inštrumentalni glasbi. Letos bo potekal virtualno, na spletni strani projekta in družabnih omrežjih. Javni sklad za kulturne dejavnosti tako do 24. maja pripravlja predstavitve društev in glasbi, likovne, filmske in literarne natečaje. V torek pripralvjajo okroglo mizo, obeta se tudi državno srečanje mladih avtorjev 8. in 9. razredov ter mednarodna koferenca o vplivu kulture na dobro počutje posameznika in kakovost življenja v družbi. "Namreč ravno v času epidemije se je pokazalo, kako si ljudje želijo pristnega človeškega stika, kako zelo jim je umanjkala ljubiteljska kultura kot močna sociološka kategorija, ki povezuje in združuje, ki ohranja in krepi občutek pripadnosti in vrednost, da daš nekaj dobrega družbi," poudarja vodja Tedna ljubiteljske kulture Maja Papič.

Ljubiteljska kultura je v Sloveniji sicer močno razširjenja. Z njo se ukvarja več kot 107.000 ljudi, ki so aktivni v okoli 5000 umetniških skupinah. Papičeva pa poudarja še, da je njihovo kulturno udejstvovanje na visokem nivoju in je na več področjih tudi mednarodno priznano. Še podrobneje ji prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG)

Datoteke

Teden ljubiteljske kulture