julij 15, 2023

Na 21. Forma vivi Makole tudi literati in učenci

Na Dežnem pri Makolah bo v začetku septembra na 1. Medgeneracijskem druženju upodabljajočih umetnikov, literatov in učencev osnovnih šol ustvarjalo 51 umetnikov iz Slovenije. Prireditev prinaša številne likovne razstave in pohode, katalog s predstavitvami ustvarjenih del in naj spominek občine Makole.

V minulih letih so kiparji ustvarjali velike skulpture, letos bodo oblikovali manjše skulture, med katerimi bodo izbrali naj spominek občine Makole. (Foto: Milan Sternad) (Foto: Milan Sternad)

Prireditev bo krajša, več sodelujočih
V KUD Forma viva Makole so kljub lanski napovedi, da zaključijo s forma vivo, na željo številnih udeleženih umetnikov in mnogih podpornikov tega uveljavljenega projekta sklenili, da nadaljujejo z izvedbo 21. Forma vive Makole-Dežno 2023. Vendar pa bo po besedah predsednika organizacijskega odbora Ivana Dvoršaka prireditev v nekoliko spremenjeni obliki kot 1. medgeneracijsko druženje upodabljajočih umetnikov, literatov in učencev osnovnih šol. Dvoršak z zadovoljstvom ugotavlja, da je bilo za sodelovanje na letošnji forma vivi veliko zanimanje, saj se je na objavljene razpise prijavilo 19 slikarjev, 6 kiparjev, 10 literatov in 16 učencev iz 6 osnovnih šol. Skupaj bo tako v soboto, 2. septembra, v Parku skulptur na Dežnem ustvarjalo in se družilo kar 51 ustvarjalcev, ki prihajajo v Makole iz raznih krajev Slovenije, razlaga Ivan Dvoršak.

Kiparji bodo ustvarjali manjše skulpture iz različnih kiparskih materialov, ki bodo predstavljale prvi umetniško izdelan spominek Makol in njene Forma vive. Slikarji bodo ustvarjali na tematiko Haloze-naravna in kulturna dediščina. Literati-pesniki bodo pesnili pesmi, ki govorijo o umetnosti. Učenci Osnovnih šol – slikarji pa bodo svoja umetniška dela ustvarjali pod mentorstvom slikarja Ervina Dvoršaka in mentorjev, ki prihajajo kot njihovi spremljevalci.

V minulih letih je na makolski forma vivi ustvarjalo okoli 200 umetnikov iz 21 držav. (Foto: Milan Sternad)

Uvodna razstava v Rogaški Slatini
V sklopiu forma vive bo po napovedih Dvoršaka izšel obsežen katalog, v katerem bodo vsi udeleženci predstavljeni s svojim nastalim delom. Vsak od udeležencev bo dobil tudi priznanje, najboljša dela pa bodo nagrajena s posebnim priznanjem in kristalno plaketo. Poleg ustvarjalnega dela pripravljajo številne likovne razstave in pohode po 10km dolgi poti forma vive Makole. Uvodna prireditev bo v Rogaški Slatini v Anini galeriji v torek, 29. avgusta, kjer bodo sodelovali kot glavni pokrovitelj pri odprtju sliakrske razstave študenta ALUO-LjubljanaErvina Dvoršaka z naslovom "Sodobni realizem kot okno v drugo realnost". Razstavljena bodo umetniška dela iz njegove diplomske naloge, pojasnjuje Ivan Dvoršak.

Pričakujejo naj spominek občine Makole 
Na Forma vivi Makole- Dežno bodo prvič letos dobili tudi naj spominek občine Makole, ki ga bo strokovna komisija izbrala med nastalimi deli sodelujočih kiparjev, še napoveduje Dvoršak.

Ljubitelje umetnosti in ljubitelje še neokrnjene makolske narave Dvoršak vabi, da obiščete Dežno pri Makolah in njihove umetnike. Podate se lahko na 10 kilometrov dolgo, najdaljšo transferzalo umetnosti na svetu in si ogledate vseh 206 skulptur, ki so jih za ustvarili umetniki iz 21 držav od Amerike do Zimbabveja. (SP)


Kipi makolske forma vive so razstavljeni tudi v drugih krajih Slovenije. V Muzeju na prostem Rogatec je od leta 2018 okoli šest ton težek kip, ki ga je ustvaril Franci Černelč iz Bistrice ob Sotli. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)