maj 30, 2021

Ponkovljan, ki nam je dal šolski atlas

Na Ponikvi je na ogled filatelistična razstava ob 200-letnici rojstva in 150-letnici smrti Blaža Kocena, kartografa, ki je zasnoval šolski atlas. Že 13 let pa se na Ponikvi lahko sprehodite po njegovi spominski sobi.

Učenci so filatelistično razstavo dopolnili s svojimi predstavami poštnih znamk, povezanih z Blažem Kocenom. (Foto: Občina Šentjur)

Do 24. julija je na Ponikvi na ogled razstava, ki so jo poimenovali Blaž Kocen – velik didaktik in kartograf brez letnice. Avtor Tone Petek je v razstavo vključil poštne znamke in drugo filatelistično gradivo, povezano z delom Blaža Kocena. Tako denimo vidimo tudi kovance, bankovce in dele starih zemljevidov. Na ogled pa so tudi dela učencev ponkovske šole, ki so prav tako povezana s Kocenom, čigar ime nosi njihova šola. Ne le ob letošnjem letu, ko se spominjamo tako rojstva kot smrti Blaža Kocena, temveč vsako leto pa lahko na Ponikvi očeta šolskega atlasa spoznate v spominski sobi. Več o njej, o razstavi in o Kocenu nam je povedal predsednik Turistično olepševalnega društva Ponikva Zlatko Zevnik. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)