marec 29, 2023

V Tavčarjevem letu vabljeni na Visoko

Tavčarjevo leto z bogatim in raznolikim programom odkriva številne vijugaste in krožne poti pisateljevega življenja, ki se je razpenjalo med cesarskim mestom in Poljansko dolino, med ulicami in gozdovi, med knjigami in parlamentarnimi sejami. Ambasadorka Tavčarjevega leta je igralka Milena Zupančič, ki se je v spomin Slovencev zapisala kot Meta iz filmske uprizoritve ene najlepših ljubezenskih zgodb slovenske literature - Cvetja v jeseni.

Februarja je minilo 100 let od smrti pisatelja, pravnika in politika - Ivana Tavčarja. V poklon visoškemu gospodu se bo širom po Sloveniji zvrstilo več njemu posvečenih dogodkov. Posebej pestro bo seveda v njegovi rodni Poljanski dolini. (slika je simbolična, splet)

Na Ivana Tavčarja in njegove pripovedi se bomo vse leto spominjali povsod na Slovenskem, še posebej pisano pa bodo 100-letnico pisateljeve smrtni obeležili v njegovi rodni Poljanski dolini. Na občini Gorenja vas – Poljane so posebej ponosni na prenovljeno gozdno učno pot Visoko, ki jo bodo odprli aprila ob dnevu Zemlje. Junija bodo pripravili osrednji koncert ob Tavčarjevem letu in spomnili na tenis, kot so ga igrali v času, ko je Ivan Tavčar kupil dvorec Visoko.

Najbolj pester bo poletni mesec avgust, ko na dvorcu Visoko pripravljajo mesec Filma pod zvezdami, v katerem bodo obiskovalci lahko spremljali slovenske filmske predstave, ki so nastale po predlogah Tavčarjevih del.

V Zavodu Poljanska dolina ob Tavčarjevem letu posebej vabijo na ogled prenovljenega dvorca Visoko, kjer si lahko ogledate stalno razstavo iz življenja Ivana Tavčarja in kjer se boste lahko okrepčali v visoški prenovljeni kavarnici. O Tavčarjevem letu, pa tudi nasvet o tem, katera Tavčarjeva dela vzeti v roke, lahko slišite v pogovoru z Miho Pustovrhom iz Zavoda Poljanska dolina. Z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič.