junij 13, 2022

V Rogaški festival športnega filma

V četrtek se Rogaška Slatina postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki gostijo Mednarodni festival športnega filma. Zakaj prav športni film in več o tej veji filmske umetnosti, nam pove direktor festivala Peter Majerle.

Kaj bo prinesel mednarodni festival športnega filma? (Foto: Občina Rogaška Slatina)

Slovenija se pridružuje še 20 državam, ki gostijo Mednarodni festival športnega filma. Za mesto gostiteljico je izbrala Rogaško Slatino. Festival je pod okriljem mednarodne zveze športnih filmov FICTS. Od 16. do 19. junija bo v Rogaški na ogled 40 filmov, med njimi 24 v okviru tekmovalnega programa. Direktor festivala Peter Majerle obljublja pester nabor športnih filmov z vsega sveta, ki pokrivajo različne športne kategorije in panoge:

Brezplačne projekcije filmov bodo v slatinskem kulturnem centru, kot pravi Majerle, bodo posebno pozornost namenili slovenskemu filmu Evropski prvaki 2017. S tem želijo razvijati športni film. Slovenija je, kot poudarja, v zadnjih 20 letih dosegla izjemne športne rezultate. Zato želijo to športno dediščino prenesti v film in jo tako predstaviti prihajajočim generacijam. Pri tem razmišlja:

Zakaj pa športnim filmom nameniti ves festival in ne le kategorije v okviru katerega od drugih filmskih festivalov?

Tekmovalne filme so v okviru festivala sicer razdelili v pet kategorij. Tako bodo nagradili filme v okviru kategorij športni igrani film, športni dokumentarni dolgometražni film, športni dokumentarni kratkometražni film, mladinski športni film, podelili bodo tudi posebno nagrado žirije. Zmagovalci posameznih kategorij bodo odšli v Milano, kjer bo finale festivala iz vseh sodelujočih držav.

Združujejo šport in kulturo
Sicer pa se v okviru festivala športnega filma tesno prepletata šport in kultura, poudarja Majerle:

Obljublja pa tudi bogato spremljevalno dogajanje:

Prav tako bodo na ogled postavili dve razstavi - eno o olimpijskemu komiteju, drugo pa o pokalih in nagradah, ki jih je za športnike že izdelala Steklarna Rogaška. Še podrobneje o programu mednarodnega festivala športnega filma pa TUKAJ. (TMG)