marec 12, 2023

V Rogaško se vrača znameniti festival šansona

Dvorana Grand hotela Rogaška Slatina bo znova gostila Festival šansona. Nekoč, med letoma 1988 in 1990, je že bil prava poslastica. Kaj prinaša tokrat?

Festival šansona je pred tridesetimi leti domoval v Rogaški Slatini. (Foto: zajem zaslona TV Slovenija)

Med letoma 1984 in 1990 se je v zdraviliškem mestu zbirala glasbena smetana s celotnega področja tedanje Jugoslavije. Festival je bil takrat znan pod imenom Jugoslovanski šanson, v času samostojne države pa ga je RTV Slovenija kot Fesitval slovenskega šansona obudila leta 2001. Urednica glasbenega in razvedrilnega programa Radia Slovenija mag. Simona Moličnik pravi, da gre za samosvojo glasbeno zvrst:

Razmah je doživel v obdobju med svetovnima vojnama, ko se je zbližal z zabavno glasbo. Dobro zaslombo ima na področju Francije; kdo ne pozna Edith Piaf, Jacquesa Brela in Charlesa Aznovourja. Vpliv je prodrl tudi na slovensko glasbeno področje, kjer ga je zakoreninil Frane Milčinski Ježek. K popularizaciji šansona je prispevala tudi krepitev števila poslušalcev radijskih postaj. Na pobudo znamenitega Bojana Adamiča so v osemdesetih v Rogaški Slatini organizirali prvi festival šansona.

Med njimi so bili tudi Elda Viler, Lado Leskovar, Meri Avsenak in Vita Mavrič, povsem na svojem začetku se je na slatinskem odru predstavil tudi eden danes najbolj znanih slovenskih šansonjerjev Iztok Mlakar. Po letu 1990 je festival zamrl za desetletje. Nacionalna radiotelevizija ga je znova obudila leta 2001, festival slovenskega šansona pa je bil nato zadnjič izveden leta 2013. V tem času se v Rogaško Slatino ni več vrnil.

Po novi pretekli dekadi je Radio Slovenija letos objavil nov javni razpis za Festival slovenskega šansona. Simona Moličnik pravi:

Posebnost in samosvojost pričakujejo tudi pri sami vokalni izvedbi. Ob tem magistra Moličnik dodaja:

Na podlagi posnetkov bo strokovna komisija izbrala šansone, ki se bodo uvrstili v dva predizbora, finalni izbor pa bo v Rogaški Slatini potekal 28. oktobra. Prenašala ga bosta Telvizija in Radio Slovenija. Razpis je odprt do 24. marca. (ViP)