september 21, 2023

Z novostmi se gledališče odpira mestu

Slovensko ljudsko gledališče Celje je tik pred vstopom v novo gledališko sezono. Zaradi velikega zanimanja so podaljšali vpis abonmajev, vizija upravnika Mihe Goloba pa je v novi sezoni gledališče odpreti mestu. Gledalce bodo nagovarjali tudi z novostmi. 

Abonmaje v SLG Celje vpisujejo še do 6. oktobra (Foto: Štajerski val)

Nova gledališka sezona bo druga, odkar SLG Celje vodi upravnik Miha Golob, a prva, ki jo je programsko zasnoval. Kot smo že poročali v začetku poletja, letošnji program prinaša šest predstav za odrasle in eno za otroke. Golob razlaga:

Gledališče je poleg obstoječih abonmajev za odraslo publiko letos predvidelo dva Abonmajčka, in sicer za otroke do treh in za otroke do šestih let starosti. Posebnost je tudi abonma RE, ki bo ponudil nekatere celjske uprizoritve iz preteklih sezon. Zaradi pozitivnega odziva na pogovore po tekmovalnih predstavah na festivalu Dnevi komedije, bodo pogovore o uprizoritvah razširili tudi z novim abonmajem Dialog. Golob razlaga:

Miha Golob je na novinarski konferenci izpostavil, da se želi gledališče približati tudi različnim generacijam mlajše publike. Še ena od letošnjih novosti bo tako gledališka vadnica za mlade navdušence nad odrsko umetnostjo, imenovana stARTboks. Upravnik Miha Golob o njej pravi:

stARTboks bo razdeljen na tri sklope:

Mladi imajo čas za prijavo do 29. septembra.

Igralec Brane Završan in upravnik gledališča Miha Golob (Foto: Štajerski val)

Glasbeni cikel CE-dur

Posebna novost prihajajoče sezone je glasbeni cikel CE-dur, ki ga bo koordiniral član celjskega igralskega ansambla Brane Završan, ki je tudi sam sicer glasbenik. Kot napoveduje, bodo gostili številne slovenske glasbene zasedbe:

Ob tem Završan napoveduje:

 

Tudi vse ostale zasedbe bodo v dopoldanskem času pripavile zanimiv program za otroke. Završan ob tem ne izključuje možnosti, da bi se kakšen koncert glasbenega cikla CE-dur v toplejših mesecih zgodil tudi na prostem.

Miha Golob nekatere novosti napoveduje tudi za Dneve komedije 2024. Med drugim spremljevalne uprizoritve, pogovore in okrogle mize, prav tako delavnice:

Kot še dodaja Golob, je vpis abonmajev letos presegel pričakovanja, zato so ga tudi podaljšati do 6. oktobra. Tudi v tej sezoni bodo na svoje deske sprejeli številne mlade igralce, ki jim je celjsko gledališče možnosti za prve nastope široko nudilo tudi v preteklih sezonah. Prva premiera jih čaka v petek, 29. septembra, in sicer predstava Juriš po motivih življenja in dela Karla Destovnika Kajuha. (ViP)