maj 26, 2023

Zgodovina Cinkarne Celje ujeta v Pelikanov fotografski objektiv

V Galeriji Božena v Fotohiši Pelikan v Celju so sinoči odprli zanimivo razstavo fotografij znamenitega celjskega fotografa Josipa Pelikana. Na razstavi so doslej še neobjavljene fotografije različnih motivov iz Cinkarne Celje.

Zgodovina Cinkarne skozi objektiv mojstra Pelikana. (Foto: Štajerski val)

Cinkarna Celje je v letu, ko obeležuje 150-letnico delovanja, z Muzejem novejše zgodovine Celje pripravila razstavo Zgodovina Cinkarne skozi objektiv mojstra Pelikana. Predsednik uprave cinkarne Aleš Skok o razstavi pravi:



Na razstavi so tudi portreti delavcev v Cinkarni Celje. (Foto: Štajerski val)

Direktor muzeja dr. Tone Kregar pravi, da fotografije Cinkarne, ki so del Pelikanovega bogatega fotografskega opusa, nad katerim bdi Muzej novejše zgodovine Celje, pripovedujejo zgodbo o pomenu tega industrijskega obrata za razvoj mesta Celje. Razlaga:



Razstava bo na ogled do konca septembra. (Foto: Dušan Mastnak)

Spomini so ujeti na 46 fotografijah. Razstava je v Galeriji Božena na ogled do konca septembra. Če si jo želite ogledati, se morate za obisk najaviti v muzeju, sicer pa lahko več o razstavi izveste tudi v spodnjem posnetku. S kustosom Muzeja novejše zgodovine Celje Egonom Horvatom se je o njej pogovarjala Klara Klobasa. (NS)

Galerija slik