maj 24, 2021

InnovaSPA za zdrav življenjski slog

Mednarodni projekt InnovaSpa že nekaj let povezuje osem različnih partnerjev, iz osmih evropskih držav, v iskanju inovativnih pristopov in rešitev na področju preventivnega zdravja in termalnega zdravljenja ter pri soočanju z izzivom starajoče se družbe. Slovenski partner v projektu je RASR – Razvojna agencija Savinjske regije, ki je bila letos maja gostiteljica virtualnega študijskega obiska Savinjske regije, v kateri se nahaja kar 7 od skupno 13 slovenskih naravnih zdravilišč. 

Mednarodni projekt InnovaSpa povezuje evropske termalne regije, s ciljem iskanja inovativnih rešitev na področju preventivnega zdravja. (Foto: Terme Olimia Podčetrtek, Slovenija)

Terme Dobrna

Študijski obiski v okviru projekta InnovaSPA, ki so osnova medregionalnega učenja in izmenjave praks med državami in partnerji projekta iz različnih termalnih regij, so doslej potekali v živo na terenu, lani in letos pa zaradi epidemije novega koronavirusa zgolj virtualno. Letošnjega enodnevnega virtualnega študijskega programa se je tako preko spleta udeležilo več kot 80 predstavnikov iz Francije, Madžarske, Latvije, Poljske, Romunije, Litve in Portugalske, slovenski gostitelji pa so jih popeljali na virtualni obisk nekaterih naravnih zdravilišč in zdravstvenih ustanov, ki se ukvarjajo z zdravstveno preventivo.

Wellness Orhidelija, Terme Olimia Podčetrtek

Spodbuda inovacijam na področju zdravstvene preventive in termalnega zdravljenja
Namen projekta InnovaSPA je izboljšanje politike, ki podpira prenos znanja in pomaga krepiti priložnosti za odprte inovacije med državo, zasebnim sektorjem in univerzami (triple helix) na področju preventivnega zdravja ter termalnega zdravljenja, z namenom, da bi pospešili začetek trženja inovativnih rešitev za razvoj in krepitev zdravega življenjskega sloga.

Thermana Laško

Zdrav življenjski slog in izziv starajoče se družbe
»Eden najpomembnejših  izzivov projekta InnovaSPA je aktivna skrb za starajočo se družbo. S projektom želimo dokazati, da ji lahko na osnovi termalnega zdravljenja in z uvajanjem inovativne medicine in nege zagotovimo učinkovitejše zdravstveno varstvo ter bolj zdrav življenjski slog in bolj kakovostno življenje tudi v zrelih letih,« je prepričana Iva Zorenč,  direktorica RASR – Razvojne agencije Savinjske regije.

Zdrav življenjski slog in preventiva sta vse bolj pomembni, zaradi česar se širi tudi nabor ciljnih skupin. Termalno zdravljenje je naravna medicina, ki temelji na uporabi naravnih termalnih voda za terapevtske tretmaje, s preusmerjanjem zdravstvenega varstva od kurative do preventive, kar je izjemnega pomena za prihodnost naše družbe in zdravje posameznika. Saj kot pravi znani latinski izrek:"Non est vivere, sed valere vita est." oziroma »Življenje ne pomeni biti živ, ampak biti zdrav.«

Grand hotel Sava Rogaška, Lotus bazen in savne

Termalna zdravilišča od nekdaj izvir zdravja in dobrega počutja
Ljudje so od nekdaj iskali mir in sprostitev v naravi, v termalnih zdraviliščih, ob izvirih termalnih in mineralnih voda, ter odkrivali skrivnost dobrega počutja.
Razvoj in uveljavitev slovenskih zdravilišč, ki se povezujejo v Združenju slovenskih naravnih zdravilišč, je omogočilo prav bogastvo neokrnjenih naravnih danosti naše dežele. Najpomembnejši sta termalna in mineralna voda (svetovno znana Radenska tri srca in Donat Mg), morska voda in slanica, organski in anorganski peloidi ter morska, panonska in predalpska srednjegorska mikroklima. Še posebej Savinjska regija je izjemno bogata z različnimi termalnimi in mineralnimi vodami, in tukaj se je skozi zgodovino razvilo kar sedem zdravilišč, ki privabljajo goste od blizu in daleč: Thermana Laško, Rimske TermeTerme Zreče, Terme Dobrna, Terme Topolšiča, Medical center Rogaška in Terme Olimia Podčetrtek. V virtualni študijski predstavitvi so se predstavila le nekatera med njimi, Terme Olimia, Zdravilišče Rogaška Slatina in Terme Dobrna, spoznali smo preventivne programe na terenu, ki jih izvajajo v Zdravstvenem domu Celje, predstavili pa so še nekateri partnerji iz lokalnih okolij, ki tesno sodelujejo s samimi zdravilišči in s svojo ponudbo obogatijo bivanje zdraviliških gostov.

Terme Zreče, pohorska šota

Življenje ne pomeni biti živ, ampak biti zdrav
V okviru projekta InnovaSPA bodo v nadaljevanju projektni partnerji razvili 8 regionalnih akcijskih načrtov na področju preventivnega in termalnega zdravljenja, kar bo zagotovo doprineslo k bolj kakovostnim storitvam v zdravstveni preventivi, v skrbi za starajočo se družbo, kar je izjemnega pomena za prihodnost naše družbe in zdravje posameznika. Saj kot pravi znani latinski izrek: "Non est vivere, sed valere vita est." oziroma »Življenje ne pomeni biti živ, ampak biti zdrav.«

Promocijska vsebina

Povezane vsebine: 
IZTOK ALTBAUER: ZDRAVILIŠČA BODO POTREBOVALA VEČ LET, DA SI BODO OPOMOGLA