april 16, 2023

S tekom v podporo osebam z avtizmom

Dobrodelna akcija Asperger teče

Aspergerjev sindrom spada med motnje avtističnega spektra. Ima ga tudi 27-letni Nejc Pogačar iz Šempetra v Savinjski dolini. Je strasten tekač, ki pa je svojo prostočasno dejavnost obarval modro in dobrodelno. 

Nejc Pogačar teče za dober namen (Foto: osebni arhiv)

Nejc s svojo aktivnostjo dokazuje, da lahko kljub Aspergerju premaguje številne izzive, le da se jih, kot pove, loti na svoj, sistematičen način. Končuje magisterij socialne pedagogike, je glasbenik in športnik. Aprila je začel s svojim novim podvigom, serijo dobrodelnih tekov Asperger teče. Do ideje je prišlo spontano, v načrtovanje pa je vložil veliko dela. Do maja bo po celostni Sloveniji odtekel osem etap, vsako za eno črko v besedi "Asperger". 

Sodelujejo lahko vsi, ki jih rekreacija veseli, na poti z Nejcem ali pa sami. Zbirajo tako tekaške kot pohodniške kilometre:

Modro pa je, kot pravi Nejc, lahko karkoli: majica, hlače, čevlji, rute, nohti, le da je dovolj vidno. Modra je namreč barva avtizma. Fotografijo objavite na stran Facebook dogodka Asperger teče in dodajte ključnik #AspergerTece. Število opravljenih kilometrov nato pošljite na info.drustvoaspi@gmail.com.

Izmed osmih etap pa Nejca čaka v domačih krajih, in sicer 30. aprila:

Pretečene ali prehojene kilometre bo donator, ki ga še iščejo, pretopil v finančna sredstva, s katerimi bodo v Društvu ASPI lahko še naprej izvajali dejavnosti, ki so se izkazale za nujno potrebne pri osebah z avtistično motnjo, a so zaradi prekinitve sofinanciranja izpadle. Sredstva bodo namenili za psihoterapije oseb z avtizmom in njihovih družin, vodene delavnice (za učenje socialnih veščin in komunikacije, samostojnega življenja in zdravega načina preživljanja prostega časa) in podporne ter izobraževalne skupine za starše oseb z avtizmom. Ni pa zbiranje sredstev edini namen dobrodelnih tekov, pravi Nejc in pojasnjuje: 

Kot še dodaja Nejc, bo na poti vesel vseh sotekačev, prav tako tistih, ki bodo njega in druge spodbujali ob poti. (ViP)