januar 5, 2024

Dobje na poti k domu starejših: pridobljeno gradbeno dovoljenje

Občina Dobje je pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo dolgo pričakovanega doma starejših. Na območju nekdanje šole bo zrasla nova enota Doma starejših Šentjur, ki bo zagotovila kakovostno oskrbo in bivanje za starejše generacije. Za naložbo je država namenila 2,8 milijona evrov.

Takšen bo nov dom starejših v Dobju. (Foto: Uniprojekt)

Bo 2,8 milijona evrov dovolj za izgradnjo objekta?
Občina Dobje želi v sodelovanju z državo zgraditi dom starejših v Dobju, ki bo deloval kot enota Doma starejših Šentjur. Za projekt je občina od ministrstva za solidarno prihodnost že zagotovila 2,8 milijona evrov, prav tako je poskrbela za zemljišče in pravnomočno gradbeno dovoljenje. Kljub tem obetavnim korakom pa župan Franc Leskovšek opozarja, da je pred njimi še zahtevna pot, predvsem glede zagotavljanja finančnih virov. Projektanska vrednost naložbe naj bi namreč bila višja od višine sredstev, ki jih je za projekt namenila država, razlaga Leskovšek:

Župan poudarja, da bo naslednji korak rušitev stare šole. Občina se bo rušitve objekta lotila, ko bo znan datum začetka del, pojasnjuje Leskovšek.



Rušitev stare šole bo odprla pot za gradnjo novega doma starejših. (Foto: Uniprojekt)

23 postelj za starejše, ki si želijo ostati blizu doma
Z izgradnjo doma starejših v Dobju, za katerega si je občina Dobje prizadevala že vrsto let, bo starejšim občanom zagotovljeno, da ostanejo v domačem kraju tudi v starejših letih, razlaga Leskovšek.


 V domu starejših v Dobju je po županovih napovedih predvidenih 23 postelj, prav tako možnost začasnega bivanja in dnevnega varstva.


Če ne bo zapletov, naj bi javno naročilo za izvajalca del izvedli še letos, napoveduje župan. Glede na odločbo ministrstva za solidarno prihodnost pa mora biti projekt dokončan najkasneje do sredine leta 2026. Podrobnosti o časovnici del bodo morda znane po ponedeljkovem sestanku župana s predstavniki pristojnega ministrstva.

Bo pa šentjurski dom starejših dodatne kapacitete dobil tudi v Šentjurju, saj je na istem razpisu uspel tudi projekt gradnje prizidka k domu v Šentjurju. O tem smo že pisali TUKAJ. (SP)

 
Dom starejših bo omogočil kakovostno bivanje za starejše generacije. (Foto: Uniprojekt)

Galerija slik