avgust 2, 2023

Grad Podsreda ponosni nosilec trajnostnega znaka Green Key

Grad Podsreda in Sobe in Apartmaji na gradu Podsreda so prejemniki trajnostnega okoljskega znaka Zeleni ključ - Green Key v kategoriji atrakcije oz. znamenitosti in namestitve. Ta znak je izraz odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja, kar pomeni, da na gradu Podsreda upoštevajo stroge kriterije in svojim gostom zagotavljajo okoljsko odgovorno izkušnjo.

Na gradu Podsreda so veseli in ponosni, da so del trajnostne zgodbe ter prispevajo k ohranjanju okolja in narave. (Foto: Radio Štajerski val)

Zeleni ključ na Gradu Podsreda: Zavezanost varovanju narave
Zeleni ključ je vodilni standard za odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, gostom pa zagotavlja, da z izbiro takšnih obratov neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Sodelavka za turizem na občini Kozje in v Kozjanskem parku, Mojca Valenčak, poudarja, da kot nosilci tega znaka na gradu Podsreda in v grajskih namestitvah vzdržujejo visoke okoljske standarde, kar potrjujejo izpolnjena merila Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo. S pridobitvijo znaka so po njenih navedbah lastnica gradu - občina Kozje, Kozjanski park, ki z gradom upravlja, ter vsi sodelavci, ki delujejo na gradu, dobili priznanje za odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja, obenem pa tudi zavezo za skrb za okolje in vpeljevanje trajnostnih ukrepov v celotnem objektu gradu.


Na gradu Podsreda si prizadevajo zmanjšati količino odpadkov in izločiti plastiko iz svoje dejavnosti, z okolju prijaznimi alternativami pa ščitijo občutljivo ravnovesje okolice in obiskovalcem nudijo izkušnjo, ki je prijazna naravi. (Foto: Radio Štajerski val)

Trajnostna vizija: Prepletanje zgodovinske dediščine z naravo
Glavni cilj pri ustvarjanju ponudbe na gradu Podsreda in v Sobah in apartmajih na gradu Podsreda je vseskozi uresničevanje trajnostne vizije, ki bogato dediščino povezuje z ohranjanjem narave. "Kot skrbniki tega dragocenega posestva so smo zavezali, da bomo z zelenimi praksami zmanjšali vpliv na okolje. Spoštujemo dediščino, ki so nam jo predali predniki, in je ne obravnavamo kot lastništvo, temveč vrednoto, ki jo moramo ohraniti in prenesti na naslednje rodove. Znotraj starodavnih grajskih zidov ponosno udejanjamo bistvo trajnostnega delovanja in si z zelenimi praksami na področju vzdrževanja, storitev, logistike in izdelkov prizadevamo zmanjšati negativen vpliv na okolje," razlaga Lorenačakova.

Kot še dodaja Mojca Lorenčak, lahko skupaj ustvarimo zeleno prihodnost, kjer se zgodovinska zapuščina harmonično prepletata s trajnostjo in z ohranjanjem darov narave. (SP)

Galerija slik