april 5, 2020

Izbrali najboljše fotografije utrinkov Kozjanskega

Zdenko Podlesnik je razglašen za najboljšega odraslega avtorja na fotografskem natečaju Kozjansko 2019. Na njem je sodelovalo 36 avtorjev, ki so skupaj prispevali 248 fotografij. Kdaj bo odprtje razstave najboljših del, zaradi koronavirusa še ni znano.

Fotografija najboljšega odraslega avtorja Zdenka Podlesnika. (Foto: Zdenko Podlesnik)

Zdenko Podlesnik zmagovalec natečaja
Komisija Kozjanskega parka v sestavi Vinko Šeško, ki je lanskoletni zmagovalec med odraslimi avtorji, Barbara Ploštajner in Dušan Klenovšek je v začetku marca med vsemi prispelimi fotografijami natečaja Kozjansko 2019 zbrala najboljše avtorje v šestih kategorijah. V kategoriji krajina je za najboljšega odraslega avtorja razglašena Martina Kosaber Gril (Moja jasa v Žegru), v kategoriji narava so tokrat razglasili dve najboljši fotografiji, eno je ustvarila Andreja Zupan (Pajkova mreža), drugo pa Franc Lamovšek (Mostninar), ki je hkrati tudi nagrajenec v kategoriji kozjansko jabolko (Nepopustljiva). Dve nagradi prejme tudi Zdenko Podlesnik, in sicer v kategoriji kultura (Vasovanje) in ljudje (Veseli sosed). Zdenko Podlesnik je razglašen tudi za najboljšega odraslega avtorja.

Gaja Cerar najboljša avtorica do 15 let
Pri avtorjih, starih do 15 let, je komisija podelila pet priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah in nagrado za najboljšega avtorja do 15 let. Za najboljšo avtorico staro do 15 let je razglašena Gaja Cerar, ki je ustvarila najboljšo fotografijo v kategoriji krajina (Občutek svobode) in kategoriji narava (Družinska sreča). V kategoriji kultura je najbolj prepričal Jaka Šentjurc (Gozdni mož), v kategoriji ljudje Klara Šergon (Napeta tekma), v kategoriji kozjansko jabolko pa Klara Arluč (Cvetoča Jablana).

 Fotografija Gaje Cerar, najboljše avtorice do 15 let. (Foto: Gaja Cerar)

Sodelovalo 36 avtorjev
Na fotografskem natečaju Kozjansko 2019 je sicer utrinke Kozjanskega v fotografski objektiv lovilo 11 odraslih avtorjev in 25 avtorjev do 15 let, skupaj so prispevali 248 fotografij, od tega 102 odrasli in 146 otroci. "Sodelovali so lahko vsi, ki so se prijavili in poslali največ 10 avtorskih fotografij, ki so nastale v času od 1. januarja do konca decembra 2019 znotraj mej Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje," pravi Nina Klavdija Gabron, ki je z odzivom ustvarjalcev zelo zadovoljna.

Razstave najboljših del aprila ne bo
Podelitev priznanj in nagrad ter odprtje razstave je bilo predvideno v sklopu praznovanja letošnjega dneva zemlje, 22. aprila na gradu Podsreda. "Zaradi preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa pa bomo v Kozjanskem parku dogodek preložili za nedoločen čas. O novem datumu vas bomo seveda obvestili," še pravi Lojenova. Vse fotografije natečaja si lahko oogledate TUKAJ. (SP)