maj 22, 2023

Je prva žarnica v Sloveniji zasvetila v Mariboru ali Laškem?

»Prva električna žarnica je zasvetila v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope leta 1883,« tako piše na tabli, ki visi na pročelju stavbe na Grajskem trgu v štajerski prestolnici. Edini vir, ki piše o tem, je kratka novica v časopisnem članku Marburger Zeitung, ki je izšel 4. aprila 1883. A Laščan Srečko Lesjak je prepričan, da so že pred tem elektriko imeli v Laškem.

140 let mineva, kar je v Zdravilišču Laško zasvetila prva žarnica na elektriko, proizvedeno s pomočjo naprave na vodni pogon. Župan Marko Šantej, predsednica uprave Thermane Laško Mojca Leskovar, preučevalec zgodovine Srečko Lesjak in član uprave Thermane Laško Dejan Balmazović pred repliko tega kolesa. (Foto: Štajerski val)

Po nekaterih virih elektrika v Laškem že leta 1882
V brošuri »Iz preteklosti laškega zdravilišča« iz leta 1994 je Jure Krašovec med drugim zapisal, da je bila tam leta 1882 postavljena prva električna centrala na vodni pogon na slovenskih tleh, ki je z enosmernim tokom oskrbovala svetila po vseh prostorih in sprehajališčih kopališkega parka. Tudi prvi medicinski aparati v zdravilišču da so bili oskrbljeni z električnim tokom. Prav tako navaja, da je leta 1882 prva žarnica v Sloveniji, z elektriko, proizvedeno na vodni pogon, zasvetila v Zdravilišču Laško in to samo tri leta po Edisonovem odkritju žarnice na žarilno nitko leta 1879 in eno leto po tem, ko so na 1. mednarodni razstavi elektrike v Parizu Edisonove žarnice prvič množično zasvetile.
Takšna je bila prva žarnica, ki jo je leta 1879 izumil Edison. (Foto: Štajerski val)

»Ta trditev pa je veljala dolgo za ’bogokletno’, saj uradno velja, da je prva žarnica na slovenskih tleh zagorela 4. 4. 1883 v Mariboru, ko je časopis Marburger Zeitung poročal ’Tukajšnja firma Karl Scherbaum je v svojem parnem mlinu uvedla električno osvetlitev in število svetilk znaša šestintrideset’. Za trditve v brošuri o elektrifikaciji in električni razsvetljavi v letu 1882 v Zdravilišču Laško namreč ne poznamo vira, iz katerega je črpal Jure Krašovec,« razlaga Srečko Lesjak, ki že dolgo išče dokaze o tem, da je prva žarnica zasvetila v Laškem. Pravi:

Tako se je tudi sam, skupaj s še enim Laščanom, Boštjanom Vrščajem, lotil brskanja po arhivih in našel članke, ki gredo pri trditvi, kje v Sloveniji je zasvetila prva žarnica, v prid Laškem. Zasvetila naj bi v tamkajšnjem zdravilišču, današnji Thermani Laško.

Prvi dokaz je v dunajskem časopisu
Prvi članek, ki to navaja, je bil objavljen v dunajskem časopisu, Neue Freie Presse, 7. marca 1883, torej slab mesec pred člankom, ki omenja žarnico v Mariboru. V tem članku je Theodor Gunkel, ki je leta 1882 – potem ko so termalni vrelec v Laškem odkrili že leta 1854 – kupil zdravilišče in tam ustvaril mondeno letovišče, objavil reklamni oglas, s katerim je vabil v Laško. Najti ga je še v več kasnejših izdajah ter tudi v nekaterih drugih časopisih. Opisuje, kaj vse terme ponujajo, hkrati pa v oglasu tudi piše: »Električna osvetlitev, telegrafska in telefonska povezava v vseh stavbah ustanove.« »Okrepljen tisk je objavljen v oglasu, kar kaže na to, da se je Gunkel dobro zavedal, da je to pomembna novost v ponudbi,« ob tem poudari Lesjak.
Članek oz. reklamni oglas v dunajskem časopisu, ki je prvi omenil elektriko v Laškem. Zapisan je v nemščini. (Foto: Štajerski val) 

»Morda še en dokaz je objava v Osterreichische Badezeitung 29. aprila 1883, ki poroča o spremembah, ki jih je kopališče doživelo ’od lanske sezone’, ko je delni lastnik postal Theodor Gunkel. V njem piše: ’Številni prostori v vseh delih so bili elegantno prenovljeni, posebej veliki bazen in vse ločene kopeli obložene s carrarskim marmorjem. Na železnici nasproti ležečem vhodu je bil zgrajen velik mogočen slavolok, katere okvir z zlatimi lističi vodi do ustanove. Leteči most bo povezal obe slikoviti obali.’ Poleg tega pa ’Zdraviliška stavba, kot tudi Salon, sta osvetljena z električno svetlobo’ o še enem dokazu, ki ga je našel v časopisu, navaja Lesjak.

Cilj je priti v zgodovinske knjige
Pred 4. aprilom 1883, ko je o električni razsvetljavi v Mariboru poročal Marburger Zeitung, je Srečko Lesjak našel sedem časopisnih člankov, ki omenjajo elektriko v Laškem. Upa, da bodo te dokaze pristojni upoštevali v sklopu nove stalne razstave Tehniškega muzeja o začetkih elektrifikacije Slovenije, ki bo na ogled prihodnje leto. Majhen korak je sicer že bil narejen pred nekaj leti, saj razlaga:


Tabla v Mariboru. Jo bodo morali sneti? 

Podatek, pomemben tudi za razvoj turizma
Srečko Lesjak ter ostali, ki raziskujejo zgodovino Laškega, bodo imeli pri svojih prizadevanjih, da bi Laško uradno priznali kot kraj, kjer je zasvetila prva žarnica v Sloveniji, tudi podporo Občine Laško, pravi župan Marko Šantej, ki je na predstavitvi Lesjakovih dognanj dodal:

Če bi bili prvi, bi bila to pomembna dodana vrednost za turizem, je še prepričan župan:



Bodo Laščani s svojimi prizadevanji uspeli? To bo pokazal čas. (AD)

Galerija slik