september 30, 2020

Jesen v konjiškem Zlatem griču: ob trgatvi še priznanja

V Vinski kleti Zlati grič je te dni zelo delovno. V vinogradih je živahno, v teku so trgatve. Preverili smo, kakšna letina se obeta. Ob tem imajo v Škalcah že razlog za nazdravljanje. Njihova vina so prejela prestižna priznanja na mednarodnih ocenjevanjih na Dunaju in v Londonu. Katera?

V vinogradih Zlatega griča je pod streho približno tretjina trgatev. (Foto: Zlati grič)

Koronavirus zmanjšal prodajo vina
Letošnje vreme je bilo za vinogradnike velik izziv, pravi direktor vinske kleti Zlati grič Silvo Žižek. V začetku leta jih je pestilo pomanjkanje dežja, nato ga je bilo v nadaljevanju precej, zato so imeli pri zaščiti vinske trte veliko dela. Kljub temu pravi, da bo, kot kaže, pridelek običajen in zdrav. O kakovosti in količini letine pa:

Zlati grič večino, skoraj 95 odstotkov vina proda na domačem trgu. A letos tudi na njihovo poslovanje vpliva pandemija koronavirusa. Žižek razlaga:

In kaj to pomeni za končne poslovne številke?

Srebrno in dve bronasti priznanji Decanter
Sicer pa je v Zlatem griču te dni veselo ne le zaradi pričakovanja polnih sodov novega vina, pač pa tudi zaradi priznanj, s katerimi so se okitili na dveh mednarodnih ocenjevanjih vin, na Dunaju in v Londonu.



S srebrnim in bronastima priznanjema so se okitili Modri pinot 2016, bela Konjiška penina in vino Rose 2019. (Foto: FB Vinska klet Zlati grič)

V Zlatem griču se vinogradi razprostirajo na 70 hektarjih. 12 jih trenutno obnavljajo, tako grozdje letos zori na 58 hektarjih. Na leto pridelajo med 500 in 600 ton grozdja, še približno 800 ton ga odkupijo od kooperantov v okolici. (NS)