marec 8, 2023

Kdaj sanacija poškodovane kolesarske steze v Vonarju?

Kolesarska steza na relaciji Podčetrtek–Rogaška Slatina skozi Vonarje, ki jo je pozimi poškodoval zemeljski plaz, bo po navedbah Direkcije za infrastrukturo znova prevozna 16. marca. Kdaj in kako jo bo država celovito sanirala, pa še ni znano.

Trenutno je kolesarska steza v delu, kjer jo je uničil plaz, zaprta. (Foto: Štajerski val)

Zemeljski plazovi in usadi tudi v letošnjem letu povzročajo težave v občini Podčetrtek. Zaradi obilnih padavin je plaz poškodoval tudi del kolesarske steze na relaciji Podčetrtek–Rogaška Slatina na območju Vonarja. Obnova poškodovanega odseka kolesarske steze je v pristojnosti Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Iz direkcije so za Štajerski val pojasnili, da je omenjena kolesarska povezava trenutno zaradi zimskih razmer zaprta. "Vzpostavitev prevoznosti je predvidena 16. marca 2023, ko bo opravljen tudi pregled poškodovanega dela, na katerem bo določen obseg trajne sanacije tega dela. Ocenjena vrednost sanacije poškodovanega dela bo znana po izdelavi projekta za trajno sanacijo kolesarske povezave," so sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

Vsaj delno bodo kolesarsko stezo uredili do 16. marca, ko bodo predvidoma odstranili znak za zaprto pot. (Foto: Štajerski val)

Občina Podčetrtek je v to zimo na območju Vonarja že sanirala en večji zemeljski plaz, in sicer plaz na relaciji Sveta Ema–Vidovica. Okoli 70.000 evrov vredna dela je plačala iz občinskega proračuna. V zadnjem letu je bilo na območju občine Podčetrtek saniranih približno 10 večjih zemeljskih plazov. Za njihovo sanacijo je bilo porabljenih približno pol milijona evrov, največ za ureditev plazeče zemljine v Vonarju, Slakah in Olimju. (SP)