september 24, 2018

Kdo bo obnavljal Palčkovo hišico na Janini?

Precej prahu je med Slatinčani v zadnjih tednih sprožilo podrtje Palčkove hišice na Janini. Nekateri se razburjajo nad občino Rogaška Slatina, da ne poskrbi za svojo kulturno dediščino. A hiška in zemljišče nista občinska. 

Vse kaže, da so za podrtje Palčkove hišice, ki je bila nekoč del pokritega sprehajališča, krivi vandali. (Foto: FB Rogaška Slatina nekoč)

Podrtje Palčkove hišice na Janini, o čemer smo že pisali TUKAJ, se je zgodilo ravno v času, ko so se v javnosti pojavile nove informacije glede načrtovanje gradnje najvišjega razglednega stolpa v državi, ki naj bi ga postavili v Rogaški Slatini. Projekt je občina sicer pred nekaj meseci ustavila in po zagotovilih župana Branka Kidriča na tem področju trenutno ne vodi nobenih aktivnosti. Nekateri Slatinčani se razburjajo, da občina raje razmišlja o novitetah, namesto da bi obnavljala obstoječo kulturno dediščino. Župan Kidrič glede pristojnosti pri obnovi odgovarja takole:



Občina je sicer območje zaščitila, trenutno pa ugotavljajo, zakaj se je hišica sploh porušila. Vse kaže, da gre za vandalizem. Župan Kidrič se je sicer prav tako odzval na pozive o obnovi razglednega stolpa na Janini: 



Ker gre torej za tujo lastnino, občina vanjo ne more posegati, če lastnik s tem ne soglaša, je še dodal Kidrič. (NS)