februar 6, 2022

Kmalu spet gostje v Almini hišici v Pečovniku

Hišica za goste ob hiši v Pečovniku, kjer je živela celjska popotnica Alma M. Karlin, je dobila svežo podobo. Celjska občina jo je, s pomočjo dijakov celjske Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, obnovila. Kaj bo v njej?

Hiša v Pečovniku, kjer je zadnja leta svojega življenja živela Alma M. Karlin, je danes spominski muzej. (Foto: MOC)

Znamenita Celjanka Alma M. Karlin, ena največjih svetovnih popotnic, pisateljica, pesnica, in poliglotka, je ob koncu svojega življenja s prijateljico Theo živela v hiši na Pečovniku, ki je danes v spominski muzej. Goste je sprejemala v majhni hiški, ki je bila močno dotrajana. Celjska občina se je po navodilih celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine in ob pomoči dijakov Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja na Šolskem centru Celje lotila njene rekonstrukcije. Šola je namreč vključena v projekt UNESCO šol in je v okviru didaktičnih učnih ur nudila brezplačno pomoč pri obnovi hiške, ki bo lahko odslej namenjena pripravi kulturnih dogodkov. Mojca Grušovnik Andrić z Mestne občine Celje dodaja:



Obnovljena hišica, v kateri je Alma sprejemala goste.
Ker v hišici za goste v času Alminega življenja ni bilo elektrike, tudi v obnovljenih hišici ne bo svetil, zato bodo temu prilagodili tudi program dogajanja. S celjske občine so še sporočili, da je konec lanskega leta javno podjetje Zelenice poskrbelo za zunanjo ureditev. Postavilo je zaščitno ograjo in izvedlo nujna vzdrževalna dela na Spominski hiši Alme M. Karlin. (NS)