maj 25, 2023

Kmetijska zadruga Šmarje povečala prodajo in prihodke

Kmetijska zadruga Šmarje je v letu 2022 dosegla najvišje prihodke v zgodovini poslovanja. Znašali so več kot 21 milijonov evrov in pol, kar je skoraj štiri milijone evrov več kot v letu 2021. Predsednik upravnega odbora zadruge ostaja tudi v prihodnjih štirih letih dosedanji predsednik Janez Erjavec.

Direktor Marko Jurak in predsednik upravnega odpora Janez Erjavec z največjimi rejci goveda: Vinko But iz Zgornje Kostrivnice (51), Dušan Geršak iz Bistrice ob Sotli (46) in Ivan Čakš iz Šerovega (45). (Foto: Arhiv KZ Šmarje / Jernej Šulc, Moje oko)

Višji prihodki trgovin in gostinstva, višje odkupne cene
Poslovno leto 2022 je bilo za Kmetijsko zadrugo Šmarje uspešno. Družba je ustvarila za skoraj štiri milijone evrov več prihodkov, poslovni rezultat je znašal več kot 21 milijonov evrov in pol. Dobička je bilo 20 tisoč evrov. Prihodki so povečali v vseh sferah poslovanja: "Največji vpliv na poslovno dogajanje je imela vojna v Ukrajini, predvsem na povišanje stroškov in repro materialov. S poslovanjem v gostinski dejavnosti in v Hiši vin Emino smo se vrnili na skoraj predkoronske rezultate, več kot 19 % bolje so delovale tudi naše trgovine," razlaga direktor Kmetijske zadruge Šmarje Marko Jurak. Dodaja, da so se povišale tudi odkupne cene, najbolj cene mleka, saj so zadružniki za liter mleka dobili skoraj 40 % več kot v letu 2021. V zadrugi tudi v letošnjem letu načrtujejo prihodke v približno enaki višini kot lani in višji dobiček.
Direktor Marko Jurak pravi, da je bilo poslovno leto 2022 za Kmetijsko zadrugo Šmarje zgodovinsko (Foto: Arhiv KZ Šmarje / Jernej Šulc, Moje oko)

Erjavcu še en mandat, razglasili naj dobavitelje
Zadružniki Kmetijske zadruge Šmarje so na rednem letnem majskem občnem zboru imenovali nove organe in na mesto predsednika upravnega odbora zadruge za naslednja 4 leta ponovno potrdili dosedanjega predsednika Janeza  Erjavca. Nove organe čaka delo tudi na novih projektih, med katerimi Jurak izpostavlja prenovo kompleksa zadruge v Šmarju pri Jelšah, ki je ocenjen na več kot 3 milijone evrov. Na občnem zboru so nagradili tudi največje dobavitelje v posameznih kategorijah odkupa. „Največ mleka je oddala kmetija Tomaža Hvale iz Spodnjih Selc (565.798 litrov). Največ govedi je v odkup prispeval Vinko But iz Zgornje Kostrivnice (51). Med dobavitelji grozdja za Hišo vin Emino je bil prvi Marjan Hudina s Križan Vrha (36.360 kg),“ našteva Jurak in izpostavlja, da Kmetijska zadruga Šmarje še naprej ostala zanesljiv partner kmetom in vsem, ki se ukvarjajo s pridelavo hrane, urejanjem okolice.

Direktor Marko Jurak in predsednik upravnega odpora Janez Erjavec z navečjimi dobavitelji grozdja: Marjan Hudina s Križan Vrha (36.360 kg), drugi je bil Dušan Pirš z Zdol (34.780 kg), tretji pa Miha Turk iz Lesičnega (16.080 kg). (Foto: Arhiv KZ Šmarje / Jernej Šulc, Moje oko)

Razpis za novega najemnika gostilne Šempeter
Med izzivi zadruge v tem letu bo tudi izbor najemnika za gostilno Šempeter v Bistrici ob Sotli. Zadruga, lastnica prostorov gostilne, naj bi sicer novega najemnika našla že marca. Jurak imena najemnika takrat ni želel razkrivati, je pa potrdil, da so tik pred podpisom najemne pogodbe. A kot kaže je dogovor padel v vodo. Zadruga je zdaj objavila razpis, v katerem išče novega najemnika. Spomnimo, prejšnja najemnica, družina Kunst, je po skoraj šestih desetletjih s 1. marcem odpovedala najemno pogodbo. S kmetijsko zadrugo se namreč ni uspela dogovoriti za nakup prostorov. Kunstovi zdaj svojo dejavnost nadaljujejo v gostilni v Krškem, prostori gostilne Šempeter pa samevajo. V objekt v zadnjih letih ni bilo veliko vlaganj, zato bo treba najprej izvesti nujna sanacijska dela. Prav tako bo moral novi najemnik gostilne najti ustrezen delovni kader, kar pa bo zaradi pomanjkanja gostinskih delavcev velik izziv. (SP)

Galerija slik