julij 27, 2023

Kmetje: Posledice neurij bomo čutili še leta

Nemočno so lahko kmetje te dni spremljali vihranje vetra, dežja in toče po svojih obdelovalnih površinah. Škoda na kmetijskih površinah, mehanizaciji in objektih se ponekod bliža 100 odstotkom. Marsikatere kulture si ne bodo opomogle še dolgo časa, posledice utegnejo občutiti tudi potrošniki.

Nekatere kulture si ne bodo opomogle še več let (Foto: M. Dimec in F. Robek)

Kot smo poročali, je med najbolj prizadetimi Občina Vojnik. Skoraj celotna občina je bila deležna močnega vetra, dežja in toče. Kot pravi Mitja Dimec s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, skoraj ni kulture, ki ne bi bila poškodovana:

Celotne škode jim še ni uspelo popisati, a bo, kot kaže, na veliko površinah ta celo absolutna. Pridelka tako na določenih površinah letos sploh ne bo. Ob tem Dimec opozarja:

Škoda je tudi na kmetijski infrastrukturi:

Škodo ocenjujejo tudi na Šentjurskem

Številčno škodo še vedno popisujejo tudi na Šentjurskem. Najhuje je bilo na območju krajevnih skupnosti Ponikva in Dramlje. Tatjana Tisel s šentjurske izpostave KGZ našteva:

Težave bodo občutili tudi v živinoreji:

Marsičesa letos ne bo več mogoče kositi, morda le še krmne dosevke, da bi kmetje dobili še kakšen odkos krme. 

Se bo cena živil še dodatno dvignila?

Ker so neurja prizadela velik del države, strokovnjaki svarijo tudi pred učinki na prehranjevalno verigo. Mitja Dimec pravi:

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pričakuje hitro pomoč države. Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek napovedal spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Občine bi bile na podlagi predhodnega sanacijskega načrta upravičene do 20 odstotkov vnaprejšnjega plačila za nujne ukrepe, pridelovalci pa po sistemu de minimis upravičeni do hitre povrnitve škode, če bo škoda na njihovem pridelku 100 odstotna. (ViP)

Galerija slik