september 11, 2023

Laško: Protipoplavne ukrepe je treba izvajati celostno

Občina Laško je ena izmed občin v porečju Savinje, ki ji ob vsakem obilnejšem deževju grozijo poplave. Tudi tokrat, v času avgustovske vremenske ujme, je bilo tako. Številne prizadete občine zdaj še glasneje opozarjajo na nujnost protipoplavnih ukrepov, tudi Laško je med njimi.

Občina Laško je ena izmed občin v poroečju Savinje, ki ji ob vsakem obilnejšem deževju grozijo poplave. (Foto: Štajerski val)

Po katastrofalnih poplavah v začetku avgusta na nujnost učinkovite izvedbe ukrepov za poplavno zaščito krajev v porečju reke Savinje opozarja tudi župan občine Laško Marko Šantej, ki pravi:

Občina Laško ima, v sklopu načrta za okrevanje in odprotnost, že podpisani dve pogodbi za projektiranje in nato izgradnjo protipoplavnih ukrepov. Šantej razlaga:

Avgustovske katastrofalne poplave so sicer v občini Laško, po prvih ocenah, naredile za okoli 14 milijonov evrov škode. Šantej razlaga:


Nekaj dni po poplavah, ko je Savinja v Laškem upadla. (Foto: Štajerski val)

Glede sanacije pa pravi:

Prav tako so koncesionarja opozorili na nujnost odstranitve naplavin tudi pri drugih cestnih in železniških mostovih. Kot pravi Šantej, naj bi bili očiščeni do konca prihodnjega tedna. Glede občinske javne infrastrukture, poškodovanih v poplavah, pa so izdelali prioritetni načrt. Kot najbolj nujen ukrep izpostavlja vse poškodovane vodovode:


Savinja, ki je poplavljala, je laški kulturni dom zalila do četrte vrste sedežev. (Foto: Štajerski val)

Šantej dodaja, da je po poplavah v teku tudi intenzivna obnova Kulturnega doma Laško, računajo, da bi za obiskovalce vrata lahko odprl še ta mesec. Občina je z različnimi ukrepi na pomoč priskočila tudi občanom ter poslovnim in gospodarskim subjektom, za kar je doslej namenila okoli 20 tisoč evrov. (NS)