november 2, 2022

Ministrica podpisala pogodbe za obnovo kozjanskih gradov

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je danes na Kozjanskem podpisala pogodbe o sofinanciranju obnove dvorca Jelšingrad ter gradov Podčetrtek in Podsreda. Pogodbe so vredne 3,6 milijona evrov, financirane pa bodo iz sredstev nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost. 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob obisku Kozjanskega napovedala prizadevanja ministrstva za dodatne finančne vire za obnovo gradov. (Foto: Radio Štajerski val)

Kulturna doživetja Dvorca Jelšingrad
Ministrica za kulturo dr. Asto Vrečko je obisk Kozjanskega začela v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je z županom Matijo Čakšem podpisala pogodbo o sofinanciranju obnove znamenitega dvorca Jelšingrad. Projekt Kulturna doživetja Dvorca Jelšingrad vključuje naložbo v rekonstrukcijo dela dvorca Jelšingrad, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. Obenem projekt predvideva tudi razvoj novih turističnih produktov – doživetij virtualne resničnosti. Z rekonstrukcijo ostrešja in strešnega venca, menjavo strešne kritine in zagotavljanjem statične stabilnost objekta bodo zaščitili zelo ogrožen objekt kulturne dediščine ter mu dodali nove turistične vsebine, ki bodo s pomočjo sodobnih digitalnih orodij interpretirali in promovirali kulturno dediščino. Projekt bo prispeval h gospodarskemu in turističnemu okrevanju ter k trajnostnemu razvoju in kulturnemu turizmu. Dela naj bi bila zaključena konec 2025. Investicijska vrednost projekta je milijon 343 tisoč evrov. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo dober milijon evrov, preostalo pa občina Šmarje pri Jelšah.

Obsežna prenova šmarskega dvorca Jelšingrad bo predvidoma trajala deset let. (Foto: Radio Štajerski val)

Doživetja grajskega razgleda v Podčetrtku
Ministrica je nato obiskala grad Podčetrtek in z županom občine Podčetrtek Petrom Misjo podpisala nekaj čez 1,6 milijona evrov (brez DDV) vredno pogodbo o sofinanciranju projekta Doživetja grajskega razgleda-Grad Podčetrtek. Investicijska vrednost tega projekta sicer po tekočih ocenah sicer znaša dobra 2 milijona evrov (brez DDV). V načrtu je obnova dela gradu Podčetrtek, ki ga je občina v letu 2021 odkupila in tako ohranila pred nadaljnjim propadanjem. Projekt je investicijsko pomemben, ker spomeniku zaradi statične ogroženosti grozi izguba spomeniških lastnosti. Sicer je glavni izziv projekta spodbujanje razvoja trajnostnega kulturnega turizma z uporabo dediščine in njenih potencialov. Naložba vključuje energetsko, programsko in statično obnovo bivše konjušnice, vključno z obnovo fasade in stavbnega pohištva ter predpripravo statične sanacije na obodnih zidovih. Hkrati bodo v projektu razviti novi turistični produkti, večinsko nadgrajeni z uporabo digitalnih sredstev in informacijsko-komunikacijskih tehnologij za prezentacijo in promocijo kulturne dediščine ter celotne destinacije Podčetrtek s širšim območjem. Projekt bo zaključen do konca leta 2024. 

Ministrica Asta Vrečko in župan Peter Misja ob podpisu sofinanciranja druge faze obnove gradu Podčetrtek, ki bo vključevala tudi turistična doživetja. (Foto: Radio Štajerski val)

Na gradu Podsreda kulturna dediščina in turizem
Državnega denarja se veselijo tudi v občini Kozje, kjer imajo za milijon 243 tisoč evrov (brez DDV) vreden projekt Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem s strani kulturnega ministrstva zagotovljenih 977 tisoč evrov. Pogodbo o sofinanciranju obnove je ministrica na gradu Podsreda podpisala z županjo Kozjega Milenco Krajnc

Cilj projekta Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem je oživitev kulturne dediščine na gradu s pomočjo razvijanja dodatne turistične ponudbe. Z vlaganjem v obnovo in modernizacijo kulturnega spomenika, razvijanjem kulturno-turističnih storitev in produktov ter oglaševanjem, obveščanjem in ozaveščanjem javnosti, želijo doseči dvig privlačnosti turistične destinacije Podčetrtek, ki zajema tudi območje občine Kozje. Poleg tega pa tudi dvigniti ugled Slovenije na področju kulturne dediščine, kulture in turizma ter spodbujati turistični obisk turistične destinacije.

V okviru projekta bo celovito obnovljena romanska kapela. Kapela za razliko od preostalega dvorca, ki je v zadnjih tridesetih letih doživel celovito prenovo, še ni obnovljena. Z izvedbo obnovitvenih del in posodobitvijo opreme se je močno izboljšalo stanje objekta. Grad Podsreda je tako zaživel kot celota, saj so obnovitvena dela omogočila, da je grad dobil stalno vsebino, zagotovljeno je redno vzdrževanje, obnovljen kulturno-zgodovinski objekt pa predstavlja dopolnjujočo turistično ponudbo lokalnega in regijskega območja. Oživitev romanske kapele bo omogočila nadaljnje raziskave in razvoj spoznanj o romanski kulturni dediščini, hkrati pa dodatno ponudbo v turistični ponudbi gradu (poroke, koncerti in podobno). Naložba mora biti po pogodbi izvedena do konca oktobra 2025.

V sklopu projekta bodo na gradu Podsreda med drugim izvedeli težko pričakovano obnovo grajske kapele. (Foto: Kozjanski park)

Ministrica: za sofinanciranje se je potegovalo 40 projektov
Ob obisku Kozjanskega je ministrica Asta Vrečko poudarila pomen državnega sofinanciranja zgodovinskih spomenikov v javni lasti, hkrati je za razpise ohranjanja kulturne dediščine občinam obljubila še nekaj dodatnega denarja:

In kakšni so bili vtisi ministrice po ogledu gradov?

Podrobneje smo projekte obnove kozjanskih gradov predstavili TUKAJ. Nekaj utrinkov z današnjega obiska ministrice Aste Vrečko na Kozjanskem si oglejte v spodnji foto galeriji. (SP)

Ministrica Asta Vrečko s sodelavci in predstavniki občine Podčetrtek na ogledu gradu Podčetrtek, kjer se s podpisano pogodbo začenja druga faza obnovitvenih del. (Foto: Radio Štajerski val)

POVEZANE VSEBINE:
Na gradu Podsreda prestižni apartmaji, konferenčni dvorani in wellness

Na gradu Podčetrtek v obnovo konjušnice

Državni milijon za streho in statiko Jelšingrada