maj 25, 2023

Na kateri celjski ulici so dobili 3D zebro?

V Celju so dobili prvi 3D - navidezno tridimenzionalni - prehod za pešce. Zagotavljal bo še dodatno varnost pešcev, kolesarjev in voznikov skirojev, ki so najranljivejša skupine v cestnem prometu.

3D prehod za pešce so najmlajši pozdravili tudi v družbi pevca Trkaja. (Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš)

Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav«, za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu, ki ga izvajata Zavarovalnica Generali in Zavod Varna pot. V Celju so, v sodelovanju z Mestno občino Celje, 3D prehod za pešce umestili na Jurčičevo ulico, v bližino vrtčevske enote Mavrica vrtca Anice Černejeve. Voznike opozarja na še dodatno zmanjšanje hitrosti.

»Verjamem, da smo izbrali dobro lokacijo, saj je v bližini gimnazije, vrtca, velikega parkirišča in lokalov ... Zagotovo bo s to rešitvijo območje za pešce še bolj varno. Pozdravljamo pobudo, sicer pa si v Mestni občini Celje že vrsto let z različnimi ukrepi prizadevamo za varnost pešcev in kolesarjev, v zadnjem času predvsem s projekti s področja trajnostne mobilnosti,« je ob današnjem odprtju 3D prehoda za pešce dejal celjski župan Matija Kovač.

Navidezno tridimenzionalni prehod voznike spodbuja k še dodatnemu zmanjšanju hitrosti. (Foto: Mediaspeed/Nik Skerbiš)

Partnerji v projektu bodo do sredine junija v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, doslej pa jih je po vsej državi enajst. (AD)