september 23, 2022

Na nadhodu Sonce v Rogaški prvi sprehajalci

Včeraj so se po nadhodu Sonce v Rogaški Slatini že sprehodili prvi obiskovalci. Z danim projektom, ki obsega tudi novo parkirišče, bodo v občini pripomogli k razvoju trajnostne mobilnosti in turizma.

V Rogaški so uradno odprli nadhod Sonce in parkirišče P+R. (Foto: Štajerski val)

V Rogaški Slatini so včeraj popoldne odprli nadhod Sonce. Slatinski župan, Branko Kidrič, o glavnem cilju projekta pravi:

Nadhod je dolg 182 metrov. Da bi bil ta primeren tudi za invalidske vozičke, so pri gradnji upoštevali tudi njegov naklon.

V sklopu projekta pa so odprli tudi parkirišče, ki ima dosti prostora za 51 osebnih vozil in dva avtobusa. Gre sicer za parkirišče presedi in pelji. In kaj to pomeni? Župan razlaga:

Ob nadhodu sta, kot pravi župan tudi dve novi dvigali, s katerimi se lahko kolesarji z nadhoda spustijo direktno na kolesarsko stezo. Gre za pristop, ki ga v Sloveniji še nimamo.

Nadhod je stal 1.820.000 evrov. Od tega so 1.192.000 evrov pridobili z razpisa eko sklada za trajnostno mobilnost. Parkirišče P + R pa je imel vrednost 725.000 evrov.
Sicer pa je v gradnji tudi stolp Kristal. O gradnji župan Branko Kidrič razlaga, da ta poteka skladno s planom. Vendar gre za unikatno gradnjo, kjer se morajo prilagajati tudi vremenskim razmeram. Temperature namreč ne smejo biti prevroče.

V prihodnje se v občini lotevajo še več projektov. To so po županovih besedah izgradnja 24 oskrbovanih stanovanj, daljinske kolesarske povezave, gradi pa se tudi četrta faza nove povezovalne ceste iz zunanje obvoznice Rogaške Slatine do krajevne skupnosti Sveti Florijan. (KK)