junij 21, 2023

Na voljo štipendije za deficitarne poklice

Začele so se prijave na razpis za štipendije za deficitarne poklice za prihodnje šolsko leto. Namenjene so spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela primanjkuje kadra. Dodeljenih bo do tisoč štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 107 evrov.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo lahko pridobili tudi slaščičarji. (Foto: Pixabay)

Za 28 deficitarnih poklicev
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in pokojninski sklad RS je že v februarju objavil objavil razpis za dodelitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024 v vrednosti 3 milijone 675 tisoč evrov. Od tega tedna pa je mogoče oddati prijave. "Štipendijo lahko pridobijo dijaki, ki bodo obiskovali 1. letnik srednjega poklicnega izobraževanja za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev," pravi Maja Gašparovič, vodja Oddelka za štipendije in programe Ad futura in izpostavlja, da bo v novem šolskem letu možno pridobiti štipendije za 28 izobraževalnih programov, med njimi so mizar, zidar, steklar, tehnik steklarstva, avtokaroserist, kamnosek, pečar, dimnikar, pek, slaščičar, gastronom hotelir.

Mehatronik operater in elektrikar letos brez štipendije
Seznam nabora poklicev, ki veljajo za deficitarne, se spreminja. „Pri pripravi vsakoletnega javnega razpisa sklad sodeluje z MDDSZ, MIZŠ, Centrom za poklicno izobraževanje in Zavodom za zaposlovanje Republike Slovenije in skupaj z njimi pripravi nabor deficitarnih poklicev za katere je v tistem obdobju zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest,“ pravi Gašparovićeva in napoveduje, da letos med deficitarnimi poklici, za katere bo mogoče pridobiti štipendijo, ni več triletnih programov mehatronik operater in elektrikar. V zadnjih letih je bilo namreč po njenih besedah za omenjena programa podeljenih največ štipendij, vpis se je popravil in je trenutno zadosten.
Med deficitarnimi poklici, za katere je ne trgu dela veliko povpraševanja, je tudi poklic zidarja. (Foto: Pixabay)

Dijak lahko prejema dve štipendiji hkrati
Tudi letos bo dodeljenih do tisoč štipendij za deficitarne poklice, mesečna višina štipendije pa znaša 107,42 evra. „Dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo ali Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice, ne more pa hkrati prejemati kadrovske štipendije,“ pravi Maja Gašparovič in dodaja, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine. Vloge za štipendije je možno oddati do 22. septembra. Več informacij o razpisu in štipendijah za deficitarne poklice najdete TUKAJ. (SP)