december 6, 2021

Načrtovani viseči most v Celju razdvaja

Kot je znano, namerava celjska občina v prihodnjih letih zgraditi novo turistično atrakcijo – viseči most, ki bo povezal hrib pod Starim gradom Celje in Miklavški hrib. Projekt v Celju razdvaja. Argumente proti investiciji, ki je predvidena v proračunu za prihodnje leto, ki bo jutri na mizah mestnih svetnikov, so na današnji novinarski konferenci predstavili nekateri nasprotujoči.

Argumente proti gradnji visečega mostu v Celju so predstavili na novinarski konferenci. (Foto: Radio Štajerski val)

Nestrinjanje s projektom in argumente proti gradnji visečega mostu so novinarjem predstavili Boris Šuštar – predstavnik civilnih iniciativ Celja, Igor Gobec iz Dobre Države, Sandi Sendelbah iz Liste Odprto Celje, predsednica celjskega lokalnega odbora Levice Mateja Žvižej in predsednica lokalnega odbora Desus ter mestna svetnica Brigita Čokl. Očitkov je več. Sendelbah je med drugim opozoril, da vsi Celjani niso naklonjeni gradnji t. i. tibetanske brvi, da projekt od svojih začetkov teče netransparentno in da je finančno vprašljiv. Financiranje projekta, katerega ocenjena vrednost glede na idejno zasnovo znaša slabe 3 milijone 300 tisoč evrov, je sicer eden glavnih očitkov, ki so ga izpostavili sodelujoči na novinarski konferenci. Mateja Žvižej je dejala:



Čoklova je glede financiranja dodala, da so vse bolj glasne navedbe, da naj bi občina most gradila v javno-zasebnem partnerstvu:

Med ostalimi očitki, ki so jih izpostavili na novinarski konferenci, je med drugim tudi zgodovinski vidik projekta, saj da ideja mostu temelji na legendi in ne zgodovinskih dejstvih ter da bi skazil prepoznavno veduto Starega gradu, med drugim se sprašujejo tudi o turističnih in poslovnih potencialih projekta. Za projekt visečega mostu, o katerem se je v javnosti začelo govoriti pred skoraj tremi leti, je občina že pridobiva gradbeno dovoljenje. Projekt je vključila v proračun za prihodnje leto, o katerem bodo celjski mestni svetniki odločali na jutrišnji seji. Pričakovati je pestro razpravo, ki jo bomo spremljali tudi mi. (NS)

POVEZANI PRISPEVKI:

Celjani naročajo projektno dokumentacijo za viseči most

S celjskega gradu na Miklavški hrib po visečem mostu?