julij 19, 2022

Namesto 1850 v Završah pri Grobelnem le še 170 netopirjev

Lani spomladi se je v Završah pri Grobelnem začela prenova zvonika tamkajšnje cerkve. Trajala je od marca do poznega poletja. V časovnem okviru, ko je gradbeno dovoljenje to prepovedovalo. V ostrešju zvonika je namreč eno pomembnejših kotišč netopirjev, ki je tudi del Nature 2000, kjer prav takrat kotijo mladiče.

So netopirji ostali brez enega od pomembnejših kotišč? (Foto: Štajerski val)

"Kotišče je uničeno"
Ker med lansko prenovo na zvoniku ni bilo strehe, so netopirji lansko pomlad ostali brez kotišča. Njihovo število je zato po podatkih državnega zavoda za varstvo narave, ki kolonijo spremlja že leta, na tem območju bistveno upadlo. Lani je bilo štetje netopirjev zaradi del nesmiselno. Opravili pa so ga to pomlad. Našteli so 170 osebkov navadnega netopirja – leta 2020 jih je bilo 1850 – in pet osebkov dolgokrilih netopirjev – ob zadnjem štetju leta 2020 so jih prešteli 390. "Za dolgokrilega netopirja so bila v Sloveniji znana le štiri kotišča, v Završah je kotila polovica dolgokrilih netopirjev v severovzhodni Sloveniji. Tukaj je kotila kolonija, ki je štela od 15 do 20 odstotkov vseh znanih odraslih navadnih netopirjev v Sloveniji. Število navadnih netopirjev in dolgokrilih netopirjev je pod 10 odstotki števila netopirjev, ki so bili tam pred obnovo zvonika. Takšno kotišče štejemo za uničeno," pri tem opozarjajo v zavodu.

Zavod za varstvo narave: navodila so bila jasna
Pri tem poudarjajo, da dela v okviru prenove zvonika niso bila skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem. V njem je bilo, kot so nam pojasnili, določeno časovno obdobje, v katerem dela ne bi motila netopirjev. A lastnik – Župnija Šentvid pri Grobelnem – in izvajalec nista upoštevala teh pogojev. "Dela so potekala v napačnem času in v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem. Zgolj slučajno smo v aprilu 2021 ugotovili, da gradbena dela že potekajo, ko zvonik ni več imel strehe," pravijo v zavodu za varstvo narave. Dodajajo, da so župnika seznanili s pomenom cerkve in kotišča za netopirje ter z vsemi ukrepi za njihovo ohranitev, a da kljub dogovoru zavoda vsaj 14 dni pred začetkom del ni obvestil o terminu prenove.

Inšpekcija z opominom
Tako so podali prijavo na inšpektorat za okolje in prostor. Ta je ugotovil nekaj nepravilnosti. "Ugotovljeno je bilo, da se obnova cerkvenega zvonika izvaja v nasprotju z gradbenimi pogoji iz gradbenega dovoljenja in pogoji iz naravovarstvenih smernic za Natura 2000 območje Završe, kjer je jasno opredeljen omilitveni ukrep iz naravovarstvenih pogojev, da se dela na ostrešju predmetnega zvonika ne smejo izvajati med 15. aprilom in 15. septembrom," so nam sporočili z inšpektorata. Zato so Župniji Šentvid pri Grobelnem izrekli opomin.

Posledice napačne časovnice lahko nosi država
V zavodu za varstvo narave ob tem načrtujejo tudi prijavo gradbeni inšpekciji. Prav tako svarijo, da bodo morali, ker je kotišče del območja Nature 2000, o stanju poročati Evropski komisiji. Če bo ta ugotovila preveč napak in se odločila za tožbo, lahko, pravijo v zavodu, Slovenija utrpi tudi finančno breme. Prepričani so, da bo za dolgokrile netopirje ocena zelo slaba, če v območju 30 kilometrov od Završ ne bodo našli izgubljenih kolonij in jih ustrezno zavarovali. "Če se pogoji spremenijo, kolonija netopirjev propade, ima slabši razmnoževalni potencial in dolgoročno propada ali pa se preseli. V primeru uničenja kotišča v Završah ni bilo zaznanega povečanja števila netopirjev v okoliških znanih kotiščih v letih 2021 in 2022, kar bi nakazovalo na morebiten premik dela kolonij. Četudi kolonija ni propadla in se je preselila na nam neznano, novo zatočišče, je težava, da tega zatočišča ne moremo aktivno ohranjati, prav tako ne moremo ugotavljati, kaj se z njimi dogaja in v kakšnem stanju je kolonija," še razlagajo v zavodu.

Za komentar smo poklicali tudi šentviškega župnika Janeza Nerada. Povedal nam je, da so se netopirji v ostrešje cerkve vrnili, podrobneje pa zadeve ni želel komentirati. (TMG)