november 11, 2023

Martinovo: kljub neugodnemu vremenu je letnik vina dober

Dan, ko se mošt spremeni v vino

Martinovo je praznik mladega vina, ki se na ta dan preobrazi iz mošta. Enologi poudarjajo, da bo kljub vremensko izjemno neprijaznemu letu, letošnji pridelek vrhunski. 

Danes se mošt preobraža v vino (Foto: Pixabay)

Vino je v naše kraje prišlo že v času Ilirov in Keltov. S krščansko tradicijo danes Martinovo praznujemo kot dan preobrazbe mošta v mlado vino, na to so vezane tudi številne šege. Enologinja Darja Bovha pravi:

Vingoradniki so letos večkrat zaskrbljeno zrli v nebo, saj jim vreme na mnogih območjih ni prizanašalo. Nevihte, neurja s točo in pozeba so najbolj pustošile po naših krajih, pravi Bovha in dodaja:

Kaj pa lahko rečemo o letniku vina?

Darja Bovha dodaja, da so imela veliko zaslug za to društva vinogradnikov, ki skrbijo tudi za izobraževanje članov. Prav tako veliko znanja prinašajo mlade generacije:

Vino je izjemno cenjena pijača, vse bolj pa se tudi v Sloveniji širi zavedanje o njenem kombiniranju s hrano. A je potrebno biti pri pitju zmeren. Bovha pojasnjuje:

Zato poudarja opozorilo, da, če pijete alkohol, nikar ne sedite za volan. S tem lahko namreč ogrozite sebe in ostale udeležence v prometu. Z glavo torej na martinovanja, naj bodo vesela in ostanejo v lepem spominu. (ViP)