februar 3, 2022

V Laškem dodatna mesta v domu starejših, v Zrečah nov dom

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je 13 domovom starejših podelilo koncesije za dodatnih 1107 mest. Na razpisu sta bila uspešna tudi Thermana Laško, ki upravlja z Domom starejših Laško, ter podjetje Social, ki načrtuje gradnjo doma starejših v Zrečah.

V Domu starejših Laško se obeta 60 dodatnih mest za institucionalno varstvo starejših. (Foto: FB DSO Laško)

V Laškem 60 dodatnih mest 
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je razpis objavilo sredi lanskega leta, za celotno državo. Med 13 domovi starejših, ki jim je strokovna komisija podelila koncesijo za dodatna mesta, je tudi Dom starejših Laško, ki deluje pod okriljem Thermane Laško. Direktorica doma Janja Podkoritnik Kamenšek o tem, koliko mest bodo zagotovili pri njih, pravi:



Dodatnih mest ne bodo mogli zagotoviti znotraj obstoječih kapacitet, zato:

Kako pa je s časovnico izgradnje dodatnih kapacitet?

Denar za novogradnjo bo dom zagotovil sam. Upajo sicer, da bodo nekaj sredstev uspeli pridobiti tudi na kakšnem evropskem razpisu. Dodatna mesta za institucionalno varstvo starejših v Laškem bodo prinesla tudi nove zaposlitve. Po besedah Podkoritnik Kamenškove se obeta 15 delovnih mest na področju zdravstvene nege in 18 na področju socialne oskrbe.

V Zrečah novost - dom starejših za okoli 130 varovancev
Ministrstvo je na razpisu podelilo tudi koncesijo za 128 mest v Domu starejših Zreče. V tem kraju doma še nimajo, zato bo to pomembna pridobitev. Dom bo sicer gradilo in z njim upravljajo zasebno podjetje, Social iz Celja. Pri načrtih tesno sodeluje tudi občina Zreče, župan Boris Podvršnik nam je po odobreni koncesiji povedal:

In zakaj ne bo gradila občina?

Dom starejših v Zrečah bo med Pohorsko in Ogljarsko ulico. "Naš namen je zgraditi dom, ki ne bo klasičen dom, ampak bo ponujal tudi možnosti različnih storitev za starejše in mlajše generacije. Skupaj z občino želimo vzpostaviti medgeneracijsko mesto, priložnosti za vse generacije. Sam dom bo imel 128 postelj, z dodatnimi programi pa bomo skrbeli še za veliko večje število uporabnikov, ki bodo našo storitev potrebovali. Predviden pričetek gradnje je spomladi 2022, zaključek pa decembra 2023," nam je o projektu sporočil direktor podjetja Social Mitja Verbovšek. (NS, AD)