november 7, 2023

V Šmarju bo zrasla še ena soseska - Vas Jelša

V Šmarju pri Jelšah – nasproti novih oskrbovanih stanovanj – je načrtovana nova stanovanjska soseska. Načrtuje jo slatinsko podjetje Prah izobraževalni center, ki je že lastnik zemljišč. Občina je začela postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Kaj vse je predvideno v soseski in kaj bo s parkiriščem za kulturnim domom, ki je na območju bodoče soseske?

Zeleno območje nekdanje Lorgerjeve domačije ter sedanji parkirni prostor bosta postala nova stanovanjska soseska. (Foto: Štajerski val)

Podjetje Prah izobraževalni center je načrtovano sosesko na območju nekdanje Lorgerjeve domačije poimenovalo Vas Jelša. Kot so nam sporočili, je v načrtu zgraditi 2 večstanovanjska in 6 enostanovanjskih objektov ter 7 majhnih enot – »hišk«. Načrt, kot ga predvideva pobuda za pripravo OPPN, vidite na spodnji fotografiji.

Zazidalna situacija, kot je predvidena v pobudi za pripravo OPPN, ki jo je izdelalo podjetje AD Arhitekturno delo. Vsi objekti naj bi imeli ravne strehe, vsi bi bili podkleteni, večstanovanjska objekta bosta imela poleg pritličja še največ dve nadstropji.

Predvidena tudi oskrbovana stanovanja za starejše
Del soseske bo po podatkih investitorja namenjen oskrbovanim stanovanjem za starejše občane. Oskrbovana stanovanja sta šmarska občina in Stanovanjski sklad RS letos poleti že odprla tudi v neposredni bližini nove načrtovane soseske, v njih socialno oskrbo zagotavlja bližnji Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, o čemer smo pisali TUKAJ.

»To je odgovoren korak, saj se vsak izmed nas srečuje z izzivi, kako skrbeti za svoje najbližje. Želimo delovati družbeno odgovorno in starejšim občanom ponuditi toplo in varno zavetje. To bo hkrati velik korak za naš projekt in še večja dodana vrednost za občino Šmarje pri Jelšah,« nam je na naše vprašanje o oskrbovanih stanovanjih odgovorila prokuristka podjetja Prah izobraževalni center Anja Polajžer.

»Mišljeno je, da tisti, ki še želijo obdržati svoje nepremičnine, kupijo oz. najamejo »turistično hiško« in jo obiskujejo po želji, kjer bodo imeli oskrbo. Z raziskavo, ki smo jo naredili med starejšimi občani, ki so po domovih upokojencev, smo prišli do spoznanja, da je najtežji občutek, ko moraš zapustiti dom in potrebuješ oskrbo. Vse dokler bo za posameznike to možno, želimo, da je Vas Jelša tisti vmesni dom, ko si še vsi prizadevamo in dokazujemo, da zmoremo. Vas Jelša bo točka, kjer bodo prebivalci še naprej dokazovali svojo neodvisnost,« so še zapisali v podjetju Prah izobraževalni center.

Kdaj bo mogoča gradnja v novi soseski, še ni mogoče napovedati. Postopki sprejemanja OPPN, ki so v domeni občine, so lahko namreč zelo dolgotrajni, saj je treba pridobiti številna mnenja in soglasja nosilcev uirejanja prostora. Pri tem šmarski župan Matija Čakš pravi:

Pridobitev soglasij je sicer le eden v vrsti korakov sprejemanja OPPN. Dokument bo tudi v širši javni razpravi, zatem bo moral dobiti končno zeleno luč šmarskega občinskega sveta. »Ker gre za projekt, ki bo obogatil našo skupnost in rešil težave, s katerimi se soočamo vsi, želimo, da se postopki izpeljejo čim hitreje,« je medtem za naš radio sporočil investitor.
Nova soseska bo nasproti novih oskrobanih stanovanj, ki sta jih zgradila občina in republiški stanovanjski sklad. (Foto: Štajerski val)

Kaj bo s parkiriščem za kulturnim domom?
Šmarje pri Jelšah bo z gradnjo nove soseske ob del parkirišč za kulturnim domom, ki so na območju bodoče soseske. Gre za parkirišče, kjer je trenutno mogoče brezplačno dolgotrajno parkiranje in ki je sploh ob dopoldnevih ter ob različnih dogodkih v kulturnem domu in knjižnici ter na ploščadi zelo polno. Župan Čakš omenja novo parkirišče in razlaga:



Podrobneje o pobudi za pripravo OPPN za poslovno-stanovanjsko sosesko, Lorgerjeva domačija II., lahko preberete TUKAJ. (AD)