december 6, 2023

Novoletna donacija za poplavljeno šolo

Osnovna šola Nazarje, oziroma njena podružnična osnovna šola Šmartno ob Dreti, se je včeraj razveselila donacije, ki jo bo namenila za obnovo prostorov, ki so jih popolnoma uničile letošnje poplave. Z donacijo podjetja A1 Slovenija, v višini 141.000 evrov, bodo uredili uničene učilnice in večnamenski prostor z jedilnico in telovadnico.

Podjetje A1 Slovenija je skupaj s poslovnimi partnerji zbralo denar in donacijo tokrat namenilo za obnovo šole po poplavah. (Foto: A1 Slovenija)

Letošnjo novoletno donacijo je podjetje A1 Slovenija v luči nedavnih vremenskih ujm, namenilo za pomoč pri obnovi po poplavah. Lovro Peterlin, managing direktor A1 Slovenija, je ob predaji donacije med drugim dejal: „Z osnovnimi šolami sodelujemo že nekaj let, saj izobraževanje otrok o varnem digitalnem življenju postavljamo v središče naše strategije ESG, a tokrat smo prepoznali, da potrebujejo drugačno podporo. S pomočjo skupine A1 Telekom Austria Group in številnih poslovnih partnerjev smo zbrali sredstva, ki bodo podružnični šoli Šmartno ob Dreti pomagala obnoviti nastalo škodo ter v šolske klopi vrniti brezskrbnost in radovednost.“

Katastrofalne poplave so popolnoma uničile spodnje nadstropje Podružnične osnovne šole Šmartno ob Dreti in del stavbe, namenjene vrtcu. Šolarje so zato preselili v zgornje nadstropje, vrtec pa v centralno enoto Nazarje. Ravnateljica Osnovne šole Nazarje Vesna Lešnik je dejala: „Naša podružnična šola in vrtec sta šolsko leto začela z uničenimi učilnicami, kabineti, večnamenskim prostorom, igralnico vrtca in kuhinjo, hkrati pa so bili v poplavah uničeni tudi računalniška oprema, učni pripomočki in pohištvo. Čeprav smo se trudili, da otrokom omogočimo čim bolj nemoteno izobraževanje, je bila prostorska stiska zahtevna tako za otroke kot za starše in učitelje. Neizmerno smo hvaležni A1 Slovenija, da bomo lahko ponovno zadihali s polnimi pljuči ter otrokom in sodelavcem vrnili prostor, ki si ga zaslužijo. Obnove smo se že lotili in načrtujemo, da se bodo otroci v svoje prostore lahko vrnili že z začetkom februarja naslednjega leta.“ 

Donacije so se razveselili tudi na občini Nazarje. Kot je dejal župan Matej Pečovnik, jim bo prihranila kar nekaj skrbi: „Prve dni po katastrofalnih poplavah smo urejali najnujnejše, kot so dostop do poplavljenih območij, oskrba z elektriko in pitno vodo ter čiščenje in odstranjevanje odpadkov. Sledil je zahtevnejši del obnove, ki je veliko finančno breme za občino in posameznike. Vanj sodi tudi popravilo škode v podružnični šoli Šmartno ob Dreti, zato je današnja donacija res dragocena.“ Celotna škoda v občini Nazarje, ki so jo povzročila poplave, je bila ocenjena na dobrih 90 milijonov evrov, od tega na občinski infrastrukturi 6 milijonov evrov.