december 19, 2022

Občina Rogaška želi kupiti zbirko starih grafik, bo dobila zeleno luč?

Občinski svet občine Rogaška Slatina je sklenil, da bo občina uveljavljala predkupno pravico za nakup zbirke Kurta Müllerja, ki obsega okoli 40 tisoč edinstvenih starih grafik. Ali bo občina zbirko tudi dejansko lahko kupila, pa še ostaja pod vprašajem.

Celotna zbirka obsega okoli 40.000 grafičnih listov, popisanih je komaj tretjina. So ena od stalnih zbirk slatinskega Aninega dvora. (Foto: Anin dvor)

Zbirko je švicarski zbiratelj pred desetletji podaril Zdravilišču Rogaška, s stečajem zdravilišča pa je postala del stečajne mase, ločitveni upnik je državna družba DUTB, ki bo konec tega leta ugasnila, njeno premoženje pa bo prešlo na SDH. Stečajna upraviteljica je zbirko lani že dala na dražbo, izklicna cena je bila skoraj 3,5 milijona evrov, a zanimanja ni bilo. Tudi občina Rogaška predkupne pravice takrat ni uveljavljala, o čemer smo podrobneje poročali TUKAJ.

»Na podlagi soglasja DUTB d. o. o. je stečajna upraviteljica dne 21. 6. 2022 objavila (drugo) nezavezujoče zbiranje ponudb, ki je pokazalo, da bi lahko zbirka na trgu dosegla tržno ceno 80.100 evrov, v kolikor bi s prodajo po tej ceni soglašal ločitveni upnik. Pred podajo soglasja ločitvenega upnika želimo stečajni upraviteljici predložiti zavezujoč sklep o uveljavljanju predkupne pravice s strani lokalne skupnosti, z namenom zagotovitve zadostnih/ustreznih podlag za odločanje o prodaji zbirke,« navaja občinska uprava občine Rogaška Slatina.

Občinski svet je na seji prejšnji teden, ki je sledila ustanovni seji novoizvoljenega občinskega sveta – soglasno sprejel sklep, da občina za ceno 80.100 evrov uveljavlja predkupno pravico za nakup zbirke. A, kot razlaga župan Branko Kidrič, to še ne pomeni, da bo zbirko tudi dejansko lahko kupila:

In zakaj je pomembno, da zbirka, ki je shranjena in na ogled v slatinskem Aninem dvoru, ostane v Rogaški Slatini?

Doslej je namreč evidentirana le tretjina celotne zbirke. Po ocenah cenilcev je zbirka v celoti vredna med 2 in 4 milijone evrov. Občina Rogaška Slatina ocenjuje, da je sama v ohranitev grafične zbirke doslej vložila že okoli 700.000 evrov. Del zbirke grafik si lahko ogledate v Aninem dvoru. (AD)

Povezani prispevki:
OBČINA ROGAŠKA NE BO KUPILA ZBIRKE KURTA MÜLLERJA
KAKŠNA BO USODA ZBIRKE, KI JO JE UMETNIK PODARIL ZDRAVILIŠČU ROGAŠKA?