september 6, 2023

Veselje ob prazniku občine Žalec skazila povodenj

Današnji 6. september je praznik občine Žalec. Na nocojšnji osrednji slovesnosti bodo v ospredju letošnji občinski nagrajenci. Sicer pa se bodo v Žalcu ozrli tudi na leto od zadnjega praznika, ki so ga v zadnjem mesecu tudi v žalski občini zaznamovale katastrofalne poplave.

Žalski župan Janko Kos v družbi letošnjih občinskih nagrajencev. (Foto: Štajerski val)

Veliko postorjenega odplaknila narasla voda, breme tudi odškodnina
Občina Žalec občinski praznik obeležuje 6. septembra, v spomin na ta dan leta 1868, ko je bil na Žalskem II. slovenski tabor, kjer so takratni narodni voditelji zahtevali enakopravnost slovenskega jezika, šolstva in sodstva. Letošnji občinski praznik bo, kot marsikje, zaznamovan z dogajanjem povezanim z nedavnimi katastrofalnimi poplavami. Povodenj je tudi v žalski občini povzročila precejšnjo škodo. O tem si lahko podrobneje preberete TUKAJ. In čeprav je bilo leto od zadnjega praznika, po besedah župana Janka Kosa, uspešno, pa so avgustovske poplave spremenile marsikaj. Pravi:

Ob škodi zaradi vodne ujme nad žalsko občino visi še eno breme. Občina je namreč dobila odločbo sodišča, po kateri bo morala denacionalizacijskim upravičencem, družini Gorjup izplačati 1,8 milijona evrov, od tega približno polovico odškodnine, polovico pa obresti, potem ko so po 17 letih na sodišču le zaključili pravdni postopek. Gre za odškodnino za obdobje, kot niso mogli uporabljati v naravi vrnjene Graščine v Arji vasi. Kos pravi, da je občina izkoristila vsa pravna sredstva:

Sicer pa, kot še pravi Kos, ni vse slabo. Pod dosežke zadnjega leta bodo med drugim zapisali dokončanje izgradnje komunalne infrastrukture v zahodnem delu poslovne cone Arnovski gozd, konec leta bo končana tudi gradnja novega vrtca v zahodnem delu mesta, ki ga občina gradi v javno-zasebnem partnerstvu.

Pri koncu je izgradnja komunalne infrastrukture v zahodnem delu poslovne cone Arnovski gozd. (Foto: Štajerski val)

Komu občinska priznanja?
Sicer pa bodo v ospredju nocojšnjega praznovanja letošnji občinski nagrajenci. Kos pravi, da bodo podelili 4 zlate značke. Kdo so nagrajenci? Kos našteva:

Podelili bodo tudi tri plakete občine Žalec, ki jih bodo prejeli Zdenka Jan za dolgoletno uspešno in aktivno vodenje krajevne skupnosti Šempeter v Savinjski dolini, Špela Jovan za aktivno delovanje in vodenje skupine starih ljudi za samopomoč in Uroš Žibret za dolgoletno aktivno in požrtvovalno delo pri PGD Ponikva in Gasilskem poveljstvu Občine Žalec. Letos bodo prvič podelili tudi posebne zahvale in sicer več posameznikom, društvom in organizacijam, ki so pomagala pri nedavnih poplavah. Osrednja slovesnost ob prazniku občine Žalec bo v Domu II. slovenskega tabora ob 19. uri. (NS)