avgust 29, 2022

Občine vlado pozvale k ukrepom proti draginji

Skupnost občin Slovenije od vlade pričakuje takojšnje ukrepe na področju draginje. Lokalne skupnosti se namreč ob višanju cen soočajo z mnogimi izzivi, predvsem visokim porastom cen energije, ki je zrasla tudi za več sto odstotkov. Zaradi vse višje rasti stroškov za izvajanje zakonskih nalog občin vladi predlagajo zvišanje povprečnine.

Predstavniki treh občinskih združenj so o pereči aktualni problematiki spregovorili na sestanku v Podčetrtku. (Foto: občina Podčetrtek)

Občine: povprečnina neustrezno izračunana
Skupnost občin Slovenije, največje in najstarejše reprezentativno združenje občin, je v Podčetrtku skupaj z Združenjem občin Slovenije in Združenjem mestnih občin Slovenije opozorilo na problematiko draginje, predvsem dviga cen energentov in drugih podražitev za občine. Vlado so pozvali, da na tem področju nemudoma ukrepa. Podpredsednik skupnosti občin Slovenije s pooblastilom predsednice Peter Misja pravi, da vladi predlagajo zvišanje povprečnine, v katero da je treba vključuti tudi vse višjo inflacijo, ter zagotovitev denarja za dodatne naloge, ki so jih prevzele občine. Skupnost občin Slovenije tako po besedah Misje nasprotuje povprečnini, ki ne zagotavlja pokritja zakonskih nalog vsem občinam. Misja prav tako opozarja na neustreznost izračuna, ki da zaradi upoštevanja štiriletnega povprečja umetno zmanjšuje izračunano povprečnino ter povzroča financiranje izvajanja zakonskih nalog iz lastnih sredstev, ki so sicer namenjena za zagotovitev razvoja občine in potreb občanov.

Ministrstvo za finance, ki je konec junija občinam posredovalo svoj izračun višine povprečnine, je sicer povprečnino za prihodnji dve leti ocenilo na okoli 640 evrov. Po dogovoru o višini povprečnine iz septembra lani pa bi povprečnina za prihodnje leto znašala 647 evrov.


Podpredsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja opozarja, da je povprečnina neustrezno izračunana, med drugim bi morala vključevati tudi vse višjo inflacijo. (Foto: občina Podčetrtek)

Cene energentov nevzdržne, rastejo tudi drugi stroški
Občine ter njihovi javni zavodi se po navedbah Misje v letošnjem letu srečujejo z nevzdržno rastjo stroškov, npr. energentov, ki so narasli tudi za več sto odstotkov, ter pritiskov zaradi zviševanja cen projektov, ki so že v izvajanju. Posledično se dvigujejo cene tudi drugih produktov in storitev, razlaga podpredsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja.



Izračuni pristojnega ministrstva ob navedenem po mnenju Misje ne odražajo prave in realne podobe občinskih financ. Vsa tri občinska združenja bodo zato vladi poslala dopis, v katerem predlagajo, da se povprečnina za leto 2023 določi v višini 776,4 evra na prebivalca in za leto 2024 v višini 783,03 evra. Želijo si tudi dviga povprečnine za letošnje leto, in sicer s sedanjih 645 evrov na 736,66 evra. Odziv vlade še pričakujejo. (SP)