julij 4, 2023

Oskrbovana stanovanja v Šmarju pripravljena na stanovalce

Šmarje pri Jelšah je bogatejše za oskrbovana stanovanja. 30 stanovanj v dveh blokih, ki sta v lasti občine in republiškega stanovanjskega sklada, bo najemnike dobilo v kratkem. Še en, tretji blok, pa je v lasti zasebnika, ki je stanovanja prodal na trgu.

Župan Matija Čakš in direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec sta prva dva ključa že predala. Najemniki se bodo sicer v stanovanja lahko vselili v kratkem. (Foto: Štajerski val)


Dva bloka - v vsakem je 15 neprofitnih najemnih oskrbovanih stanovanj - sta v neposredni bližini šmarskega doma upokojencev. (Foto: Štajerski val) 

Bloke so zgradili v središču Šmarja pri Jelšah, nasproti doma upokojencev. Prav to je bistvo oskrbovanih stanovanj, ki so namenjena in prilagojena starejšim ljudem. V njih lahko živijo samostojno, a hkrati koristijo storitve doma upokojencev, kot na primer pomoč pri čiščenju in prehrana. Stanovanja so opremljena tudi z rdečim gumbom, za primer potrebe po pomoči. Župan Matija Čakš o projektu, vrednem 3,3 milijona evrov, ki ga je šmarska občina načrtovala več let, pravi:

Če bodo stanovalci potrebovali in želeli, jim bodo – v obliki pomoči na domu – na voljo storitve Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, pri čemer direktorica Gordana Drimel razlaga:


Stanovanja so prilagojena starejšim in gibalno oviranim ljudem. (Foto: Štajerski val)

Šmarska občina, ki bo upravljala s stanovanji v obeh javnih blokih, je najemnike izbrala z razpisom, prednost so imeli ljudje, starejši od 65 let, ter občani občine Šmarje pri Jelšah. Plačevali bodo neprofitno najemnino, koliko bo znašala za kvadratni meter stanovanja, še ni točno določeno, pravi pa župan, da bo verjetno znašala v povprečju okoli 200 do 250 evrov za stanovanje na mesec.

Na današnji slovesnosti so simbolično že predali ključe prvima stanovalkama, ena od njiju je Lucija Užmah, ki trenutno živi v šmarskem domu upokojencev. O razlogu za selitev v oskrbovano stanovanje pravi:

Kaj pa tretji blok, ki je prav tako zrasel na območju nekdanje Lorgerjeve domačije? V njem so bila stanovanja na prodaj. Župan Matija Čakš ob tem razlaga:

Ob blokih je sicer še ena dobrodošla novost, ki jo je občina uredila skupaj z domom upokojencev – fit park, z napravami za telesno aktivnosti, prilagojenimi starejšim in gibalno oviranim ljudem.

Novost v Šmarju je tudi tako imenovani fit park. (Foto: Štajerski val) 

Fotoutrinke z dopoldanskega slovesnega odprtja novih šmarskih blokov poglejte v spodnji galeriji. (AD)