maj 24, 2023

Parada učenja v Šmarju v znamenju semenske knjižnice

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja je danes v Šmarju pri Jelšah Parada učenja z bogatim programom. Na ploščadi pred kulturnim domom se skozi ves dan vrstijo krajši dogodki za vse generacije. Obiskovalce vabijo stojnice s predstavitvami, delavnicami, nastopi in predavanji.

Utrinki s Parade učenja v Šmarju pri Jelšah, utrip parade pa je danes tudi čutiti v občinah Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. (Foto: Radio Štajerski val)

Novost: izmenjava semen avtohotonih vrst
Pod okriljem Andragoškega centra Slovenije se tudi v Knjižnici Šmarje pri Jelšah nadaljujejo Tedni vseživljenskega učenja, ki so se v Sloveniji začeli prejšnji ponedeljek. Največji nacionalni promociji učenja se je z današnjim osrednjim dogodkom – Parado učenja - pridružila tudi Knjižnica Šmarje pri Jelšah z enotami v Podčetrtku, Bistrici ob Sotli in Kozjem. Osrednji poudarek je na odprtju semenske knjižnice, v sklopu katere si lahko uporabniki v šmarski knjižnici izposojajo in vanjo tudi vračajo semena avtohtonih rastlinskih vrst, razlaga vodja projekta Jana Turk Šulc.


Direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Marko Samec in vodja projekta Parada učenja Jana Turk Šulc. (Foto: Radio Štajerski val)

Na Paradi učenja so se lahko obiskovalci pomerili tudi v lokostrelskem prvenstvu, se na stojnicah ob kulturnem domu seznanili z najrazličnejšimi izobraževalnimi programi, se pomudili v ustvarjalnih delavnicah, kulinaričnih in zdravstvenih kotičkih. Popoldne se bodo sprehodili od Muzeja baroka in Kalvarije vse do cerkve sv. Roka in prisluhnili razlagi slovenske barokistke dr. Metode Kemperl. Mladi bralci bodo prejeli priznanja za sodelovanje v branju za bralni znački Čuk in sova bereta ter Branje za zabavo. Poleg priznanj bodo nagrajeni z brezplačno akrobatsko gledališko predstavo Evolucija. Celodnevno pestro dogajanje se bo sklenilo na večerni okrogli mizi Iz korenin tradicije do semen trajnost, kjer bodo o prihodnosti našega planeta razmišljali Sanja Lončar, Anton Komat, dr. Karel Gržan, dr. Marinka Vovk in Andreja Križan Lipnik. Ob Tednih vseživljenjskega učenja Jana Turk Šulc sicer z zadovoljstvom ugotavlja, da je zanimanja za vseživljenjsko učenje med ljudmi na Šmarskem iz leta v leto več.

Utrinke z današnje Parade učenja najdete v spodnji fotogaleriji, prisluhnete pa lahko tudi obiskovalcem prireditve, ki smo jih povprašali, kako skrbijo za vseživljenjsko učenje. (SP)
 Na eni izmed stojnic se je s koristnimi informacijami in peko brezglutenskih palačink predstavilo tudi Slovensko društvo za celiakijo. (Foto: Radio Štajerski val)

Datoteke

OBISKOVALCI O POMENU VSEŽIVLJENJSKEGA IZOBRAŽEVANJA

OBISKOVALCI O PRIREDITVI